Week 04 SpArCh

Week 04 Spring Art Challenge

Op deze pagina staan de opdrachten van maandag 6 april ’20 tot en met zaterdag 11 april ’20. 

Maandag 6 april 2020, #019SpArCh

Elke dag een leuke schilder-/tekenopdracht om te doen in tijden van Corona! Delen is lief!

Goedemorgen beste Sparchers!

De negentiende opdracht luidt: je hoeft ze niet allemaal te lezen!

Gewetensvraag. Kom je nu eindelijk aan lezen toe? Slinken de stapels boeken bij jou thuis? Of groeien ze juist omdat je almaar begeriger nog meer leesvoer in huis haalt?
Ach, als je een beetje tabak hebt van die dansende lettertjes dan kan je ook je boekstapel met andere ogen bekijken.
Het boek is al eeuwenlang zelf een (sub)onderwerp in de beeldende kunst. Zie Mattheus aan zijn evangelie schrijven in het negende-eeuwse Evangeliarium van Ebbo. Hij schrijft niet alleen een boek, hij lijkt haast wel op een stapel dikke exemplaren te zitten en gebruikt er ogenschijnlijk ook een als voetensteuntje. Je ziet dat de schilder van deze afbeelding gezocht heeft naar ruimtelijke werking, maar de boeken/blokvormen klappen in onze ogen een beetje vreemd omhoog. Overigens verhoogt het merkwaardige perspectief de dynamiek van de schildering, je voelt haast de koorts van inspiratie van Mattheus.
Ook good, old Van Gogh heeft een Bijbel geschilderd. Het geloof was voor Van Gogh heel belangrijk en je ziet met wat een toewijding hij de enorme Statenbijbel heeft geschilderd. Het boek lijkt nog reusachtiger door het sterke perspectief dat hij heeft gebruikt. Het boek loopt echt naar achteren de diepte in.
Natuurlijk is het boek niet alleen afgebeeld in Bijbelse context. Dante leest Vergilius om zich voor te kunnen stellen hoe hij samen met deze grote antieke schrijver zou kunnen afdalen in de onderwereld. Hij zit echt ingesloten in zijn kadertje tussen de boeken.
Dikke boeken, dunne boeken, in stillevens zijn ze een zeer dankbaar onderwerp om te schilderen of te tekenen.

Opdracht:
– Kijk rond in huis en spot jouw boekstapel. Is de stapel recht en strak of schots en scheef? Dat laatste is in ieder geval heel aantrekkelijk om te tekenen. Hoewel ook strakke ordening mooi kan zijn, kijk maar eens naar het stilleven Sir William Nicholson of dat van Dik Nijland uit 1927. Beide kunstenaars voegden wel een persoonlijke noot toe om de strakheid te breken.
– Maak eerst een schets van je boekstapel en enkele rommeltjes die er bij liggen. Probeer goed te kijken naar wat je werkelijk ziet. Ik heb twee plaatjes toegevoegd waarin perspectivische hulplijnen te zien zijn. Simpel gezegd: naar achteren toe, van je àf dus, worden de boeken smaller en laat je de lijnen naar elkaar toelopen.
– Werk je schets uit in kleur! Zijn de titels herkenbaar of is dat teveel gepriegel? Dan gewoon een soort vlekjes voor letters schilderen!

Aan de boeken herkent men de mens, laat je maar eens zien via jouw boekstapel!

https://en.wikipedia.org/wiki/Ebbo_Gospels
https://g.co/arts/cMNERAFcRZv3Ae7D7
https://nl.wikipedia.org/wiki/De_goddelijke_komedie
https://krollermuller.nl/dirk-nijland-stilleven-met-boeken

Upload je resultaat op de FB pagina Spring Art Challenge ONDER HET BERICHT in het vakje OPMERKING waar de opdracht staat! Vergeet niet je naam, van waaruit je post, techniek, titel, en #019SpArCh erbij te zetten. Veel plezier!

Succes en een fijne dag!
Liesbeth

P.s. je kunt altijd alles ook vinden op de website van Portretschool Amsterdam bij het tabblad Spring Art Challenge.

Wil je een SpArCh gebruiken voor lessen die je zelf geeft dan vind ik dit heel leuk! Ik verzoek je te vermelden waar je je idee vandaan heb, fijn als je het me even laat weten via een pm. Dank alvast voor de moeite.

Mattheus aan het werk

Mattheus aan het werk

Van Gogh, Stilleven met Bijbel, Van Gogh Museum

Van Gogh, Stilleven met Bijbel, Van Gogh Museum

Dante duikt in zijn boeken

Dante duikt in zijn boeken

Sir William Nicholson, vase and books on a red table

Sir William Nicholson, vase and books on a red table

Dirk Nijland, Stilleven met boeken, 1927, Museum Boijmans -van Beuningen

Dirk Nijland, Stilleven met boeken, 1927, Museum Boijmans -van Beuningen

Boeken tekenen

Boeken tekenen

Dinsdag 7 april 2020, #020SpArCh

Elke dag een leuke schilder-/tekenopdracht om te doen in tijden van Corona! Delen is lief! Laatste week!

Goedemorgen beste Sparchers!

De twintigste opdracht luidt: jachthond, waakhond, schoothond!

Wat ik me nooit gerealiseerd heb is dat de hond al zo’n 30.000 jaar bij zijn menselijke baasje is! Dat wil zeggen dat hij ten tijden van de prehistorische grotschilderingen al van de partij was. Als je aan deze schilderingen denkt dan zie je tal van dieren voor je waar op gejaagd werd. Maar vandaag kwam ik opeens een hondje tegen! Met krulstaartje, wat lief!
De hond was er millenia-lang vooral als werkdier: jagen en waken. De hedendaagse versie van het dreigende bordje ‘hier waak ik’ , lieten de Romeinen in mozaïek bij de ingang van hun chique villa’s maken: ”cave canem’.
In middeleeuwse manuscripten zie je speelse, ranke jachthonden aan de lijn. Bij Breughel zie je een groepje met de kopjes en staartjes mismoedig naar beneden bij het terugkeren van een mislukte jacht in een koude winter.
Vanaf de renaissance kwam het fokken van verschillende rassen goed op gang. Puur als gezelschapsdier kreeg hij toen ook zijn plekje naast de mens. Gauguin vond het waarschijnlijk te sentimenteel om uitsluitend een groepje puppy’s te schilderen, dus hij zette er een paar kommen bij en noemde het ‘stilleven met puppy’s’. David Hockney had minder last van valse schaamte en heeft zijn teckels ontelbare keren geschilderd in hun volle glorie van mandjeshond.

Opdracht: schilder jouw of een andere hond in zijn meest typerende houding. Holt hij altijd als een dolle door het park of is het een echte luiaard? Laat het zien in je hondenportret!

Upload je resultaat op de FB pagina Spring Art Challenge ONDER HET BERICHT in het vakje OPMERKING waar de opdracht staat! Vergeet niet je naam, van waaruit je post, techniek, titel, en #020SpArCh erbij te zetten. Veel plezier!

https://www.rijksmuseum.nl/…/r…/onderwerpen/honden-en-katten
https://nl.wikipedia.org/wiki/Domesticatie_van_de_hond
https://www.ancient.eu/artic…/184/dogs-in-the-ancient-world/

Succes en een fijne dag!
Liesbeth

Wil je een SpArCh gebruiken voor lessen die je zelf geeft dan vind ik dit heel leuk! Ik verzoek je te vermelden waar je je idee vandaan heb, fijn als je het me even laat weten via een pm. Dank alvast voor de moeite.

Cave-painting, Portretschool Amsterdam

Cave-painting

Cave canem, Portretschool Amsterdam

Cave canem

Hier waak ik!

Hier waak ik!

Ptolemaic roundel from a mosaic floor decorated with a dog and a gilded askos from Alexandria, Egypt, c. 200-150 BC

Ptolemaic roundel from a mosaic floor decorated with a dog and a gilded askos from Alexandria, Egypt, c. 200-150 BC

Antieke jachthonden

Antieke jachthonden

Middeleeuwse jachthonden

Middeleeuwse jachthonden

Breughel de Oudere, Jagers in de sneeuw

Breughel de Oudere, Jagers in de sneeuw

Gauguin, Stilleven met puppy's

Gauguin, Stilleven met puppy’s

Hockney met zijn hondenportretten

Hockney met zijn hondenportretten

Hockney, Dog Portrait

Hockney, Dog Portrait

Woensdag 8 april 2020, #021SpArCh

Elke dag een leuke schilder-/tekenopdracht om te doen in tijden van Corona! Delen is lief! Laatste week!

Goedemorgen beste Sparchers!

De eenentwintigste opdracht luidt: dansend gaan we door!

Mijn behoefte om flink te bewegen zullen jullie wel herkennen. Sporten op rustige paden en lanen moet lichaam en geest in conditie houden. Maar het extatische gevoel dat de lente oproept vraagt om meer! Een woeste dans om alles er uit te gooien; een dans als smeekbede om betere tijden, een dans om in extase het leven te vieren, een dans om de kracht van de telkens terugkerende lente te vieren, de dans als uitdrukking van liefde voor het leven!

Het meest iconische dansschilderij dat er bestaat, drukt het in al zijn eenvoud geweldig uit: het reusachtige ‘La danse’ uit 1910 van Henri Matisse (2,6 m x 3,9 m)! Gefascineerd door ‘primitieve’ cultuuruitingen laat hij geen nette klassieke balletdans zien maar een extatische vrije dans in Eva-/Adamskostuum. Niet alleen Matisse (her)vond hier een thema, het hing in de jaren tien van de vorige eeuw danig in de lucht: Igor Strawinsky componeerde zijn Sacre du Printemps in opdracht van Sergei Diaghilev. Het bij de première in 1913 een schandaal veroorzakende ballet toont een fantasie over een meisje dat zich als lenteoffer dood moet dansen.
Dat de extatische dans van alle tijden is kunnen we zien aan de Griekse vazen waarop bacchanten of mainaden in woeste dansrituelen de goden eerden en zichzelf een plezier vermoedelijk deden.
Het zou mij niet verbazen als de zuid-Italiaanse tarantella-dans een overblijfsel is uit antieke tijden… Een dans om tarantula-gif na een beet uit het lijf te dansen? Of gewoon een uiting om aan de beweeglijke levensdrift eens flink gehoor te geven?

Bekijk maar eens mijn linkjes hieronder: muziek o.l.v. de onvolprezen Jaap van Zweden, informatie over de Sacre, een filmpje over La danse van Matisse, maar kijk ook naar de Sacre-versie door Pina Bausch! Ik heb het destijds in het echt mogen zien, waanzinnig!!

https://nl.wikipedia.org/wiki/Le_Sacre_du_printemps
https://en.wikipedia.org/wiki/Tarantella

Jaap: https://www.youtube.com/watch?v=5UJOaGIhG7A
Henri: https://www.youtube.com/watch?v=QcPV3qONlAk
Pina: https://www.youtube.com/watch?v=RTnruvPwjEg

Opdracht:
– Zet het beeld in het Pina-filmpje op pauze op een moment dat de dansers een heel expressieve beweging maken.
– Teken hun lichaamsvormen op een vrije manier na. Geen details en liever wat heftiger dan te weinig expressief.
– Kijk nog eens goed naar antieke vazen en hun zwier in de figuren! En kijk naar La danse van Matisse hoe hij de figuren op het vlak heeft geplaatst.
– Maak een schilderij met drie kleuren: één voor de lucht (hoeft zeker niet blauw hoor!), één voor de grond en één voor de lichaamskleuren. Jouw dansende figuren zet je erin met sterke contouren en je kleurt ze in zonder met licht en donker o.i.d. te werken.

Upload je resultaat op de FB pagina Spring Art Challenge ONDER HET BERICHT in het vakje OPMERKING waar de opdracht staat! Vergeet niet je naam, van waaruit je post, techniek, titel, en #021SpArCh erbij te zetten. Veel plezier!

Succes en een fijne dag!
Liesbeth

P.s. je kunt altijd alles ook vinden op de website van Portretschool Amsterdam bij het tabblad Spring Art Challenge.

Wil je een SpArCh gebruiken voor lessen die je zelf geeft dan vind ik dit heel leuk! Ik verzoek je te vermelden waar je je idee vandaan heb, fijn als je het me even laat weten via een pm. Dank alvast voor de moeite.

 

La danse, Henri Matisse

La danse, Henri Matisse

Dansende figuren onder de wijnranken

Dansende figuren onder de wijnranken

Satyrs en Meneaden in een extatische dans

Satyrs en Meneaden in een extatische dans

Reliëf van Fauns en dansende bacchanten

Reliëf van Fauns en dansende bacchanten

Tarantella

Tarantella

Christian Bernhard Rode

Christian Bernhard Rode

John Singer Sargent, Capri

John Singer Sargent, Capri

Donderdag 9 april 2020, #022SpArCh

Elke dag een leuke schilder-/tekenopdracht om te doen in tijden van Corona! Delen is lief! Laatste week!

Goedemorgen beste Sparchers!

De tweeëntwintigste opdracht luidt: ode aan de tulp!

Met dit prachtige lenteweer komen de kleuren weer terug in beeld; de zachte groenen die een subtiel waas leggen over de bomen, de kleurige vlekken in de grasveldjes door krokussen en narcissen. De gemeente Amsterdam laat zich niet onbetuigd en zet op heel veel plekken grote bakken met tulpen neer. Wat extra fijn nu om te zien!

Die tulp, daar is veel over te doen geweest. Een uit Turkije geïmporteerde bloembol zorgde plots voor een rage in de zeventiende eeuw. Er werd gespeculeerd bij het leven met de handel in deze bollen en natuurlijk kon dat niet goed aflopen en in 1637 was het weer voorbij. Gelukkig bleef de tulp toch als geliefde bloem aanwezig en duikt zij bij voortduring op in de beeldende kunst.
Er zijn prachtige en compositorisch relatief eenvoudige botanische tekeningen van een enkele tulp. Maar ook zijn er de meest waanzinnige, compleet overdadige arrangementen van bloemen in een vaas geschilderd.
Buitengewoon charmant vind ik de tegeltjes die gemaakt werden vanaf de zeventiende eeuw met gestileerde tulpjes erop. Ze doen op een aandoenlijke manier recht aan de eenvoud van de doorsnee tulp.

Opdracht:
– Knip vier stukken karton van 12 x 12 cm.
– Schets met potlood op elk een eenvoudig tulpje in het midden. Telkens in een andere houding, de blaadjes net anders.
– Schets ook hoekversieringen bij elk; zie de voorbeelden beneden of bedenk andere versieringen maar wel telkens in elke hoek hetzelfde.
– Schilder je potloodschetsen over in blauwe verf, varieer met wat onverdund blauw en wat met water verdunde blauw die daardoor wat lichter lijkt. Gum als het droog is overtollig potlood weg.
– Je kan eventueel een enkel geel-oranje kleurtoetsje erin zetten 
– Plak de vier ’tegeltjes’ bij elkaar.

En daar is jouw eigen tegeltableau!

https://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Gillisz._Bollongier
Nu dicht maar voor later erg leuk:
https://amsterdamtulipmuseum.com/

Omroep MAX zendt zaterdag uit over de Keukenhof:
https://www.maxvandaag.nl/…/me…/max-brengt-keukenhof-naar-u/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tulpenmanie

Upload je resultaat op de FB pagina Spring Art Challenge ONDER HET BERICHT in het vakje OPMERKING waar de opdracht staat! Vergeet niet je naam, van waaruit je post, techniek, titel, en #022SpArCh erbij te zetten. Veel plezier!

Semper Augustus Tulp, Portretschool Amsterdam

Semper Augustus Tulp

Tulpentegel, Portretschool Amsterdam

Tulpentegel

Nicolaes van Veerendael

Nicolaes van Veerendael

Gerard Van Spaendonck

Gerard Van Spaendonck

Nog een tulpentegel

Nog een tulpentegel

Hans Bollongier, stilleven met bloemen

Hans Bollongier, stilleven met bloemen

Succes en een fijne dag!
Liesbeth

P.s. je kunt altijd alles ook vinden op de website van Portretschool Amsterdam bij het tabblad Spring Art Challenge.

Wil je een SpArCh gebruiken voor lessen die je zelf geeft dan vind ik dit heel leuk! Ik verzoek je te vermelden waar je je idee vandaan heb, fijn als je het me even laat weten via een pm. Dank alvast voor de moeite.

Zaterdag 11 april 2020, #024SpArCh

Elke dag een leuke schilder-/tekenopdracht om te doen in tijden van Corona! Delen is lief! Laatste dag!

Goedemorgen beste Sparchers!

De vierentwintigste en voorlopig laatste opdracht luidt: goede voorbereidingen zijn het halve werk.

Gisteren wilde ik ‘even’ naar het tuincentrum om met Pasen tussen de bloemen op het balkon te zitten. Maar die gedachte hadden natuurlijk meer mensen. Na een blik op de wachtrij keerde ik dus onverrichter zake om en probeerde mezelf in te prenten beter te plannen in deze dagen. Geen man over boord overigens, de geraniums hebben de zachte winter overleefd en staan moedig eerste spruitsels te produceren!

Ik hoop dat jij je paasspulletjes wel al in huis hebt, want als SpArCher zo vlak voor de Pasen ga ik er vanuit dat je wel een doosje met eieren in huis hebt. Misschien zelfs wel een zakje met chocolade-paaseitjes. 

Een ei tekenen of schilderen lijkt niet zo moeilijk, het is toch een soort ovaal? Daar hebben we in #003SpArCh op geoefend. Maar het probleem zit ‘m in dat ‘soort ovaal’ want een ei is juist geen perfecte ellips. Heel geraffineerd is het aan de ene zijde wat smaller dan aan de andere. Ik heb voor de nerds een linkje bijgevoegd om het wiskundig te construeren…
Maar op die manier maak je geen leuke tekening of een aantrekkelijk schilderij van een ei.

Een ei bestuderen met zijn zacht verlopende schaduw en tekenen in potlood is een prachtoefening. Waar je op moet letten, behalve op zijn bijzondere vorm, is waar de schaduw het donkerst is óp het ei. Een reflectie van de lichte omgeving op de donkere kant van het ei maakt dat het ei ruimtelijker lijkt. Kijk maar naar de foto. Ook de schaduw die het ei werpt heeft een donkere kern en zachtere schaduwen aan de rand (afhankelijk van de lichtbron).
Virtuoze schilders en tekenaars hebben prachtige stillevens geschilderd met het ei in al zijn eenvoud in een glorieuze hoofdrol. Diverse klassiekers in dit genre heeft Henk Helmantel op zijn naam staan. Een prachtig voorbeeld heb ik bijgevoegd (Bronzen nap met drie eieren, eerste foto). Ook heel fraai maar met een veel vrijere toets geschilderd is de overvolle kom met een gebroken ei ervoor van Trisha Adams (foto 5).
Een solo-ei (maar wat voor één!) staat op het schilderijtje van Jos van Riswick: een enkel paaseitje in gouden folie. In die Beschränkung zeigt sich erst der Meister. Toch word ik ook wel heel blij van véél chocoladepaaseitjes, in het echt en op het schilderij van Rutger Hiemstra (foto 7). Echt superknap geschilderd allemaal.

Een zeer geraffineerd observeerder is Scott Conary (foto 8): de eivorm is nog aanwezig maar gebroken en een beetje uit elkaar geschoven. Het licht schijnt op een fantastische manier op het ei: van achteren en er doorheen. Je ziet de suggestie van de dooier door de breuk heen, de harde schaduw die het ei op de tafel werpt, de reflectie op de schaal en het eiwit dat oplicht, echt een meesterwerkje.
En een echte slimmerik is de Nederlandse schilder Tjalf Sparnaay. Die heeft die eierschaal meteen in de afvalemmer gegooid en heeft het gebakken ei tot kunst verheven. Mega groot zijn zijn stillevens. Bekijk maar eens de documentaire over deze sympathieke kunstenaar.

Opdracht:
– Oefen het tekenen van één ei met licht van opzij. Probeer de vorm zo goed mogelijk te benaderen. Maak de schaduwen heel zacht vloeiend, vergeet niet de reflectie op het ei van de ondergrond.
– Maak een schilderij of tekening van een aantal eieren met sterk licht van opzij; Wat vind jij een leuke compositie? Suggesties: de eieren nog in de geopende doos met één er uit, alle eieren in een mooi schaaltje, twee hele eieren en een gebroken ei enz.
– Blijf letten op de vorm, de schaduwen en reflecties.
– De durfals gaan voor de choco-eitjes!

Dit was voorlopig de laatste opdracht, ander werk roept helaas. Ik heb genoten van jullie inzendingen en reacties!!
Binnenkort verloot ik nog een boekje tussen de inzenders. Ik laat van me horen!

Je hebt nu 24 opdrachten om de zinnen te verzetten tot je beschikking want tot nader order blijven de SpArCh-opdrachten op Facebook en op de site van Portretschool Amsterdam staan. (https://www.portretschoolamsterdam.nl/spring-art-challenge/). Je kan je gemaakte opdrachten gewoon nog posten.

Ik wens je heel fijne, bijzondere Paasdagen! Met warme groet, Liesbeth van Keulen

https://www.helmantel.nl/schilderijen/stillevens.html
https://www.josvanriswick.nl/index.html
https://youtu.be/pQa4BmCCAu0
https://www.tjalfsparnaay.nl/
https://coquinaria.nl/omelet-met-merg/
http://www.pandd.demon.nl/eipyth.htm#1

Upload je resultaat op de FB pagina Spring Art Challenge ONDER HET BERICHT in het vakje OPMERKING waar de opdracht staat! Vergeet niet je naam, van waaruit je post, techniek, titel, en #024SpArCh erbij te zetten. Veel plezier!

Succes en een fijne dag!
Liesbeth

P.s. je kunt altijd alles ook vinden op de website van Portretschool Amsterdam bij het tabblad Spring Art Challenge.

Wil je een SpArCh gebruiken voor lessen die je zelf geeft dan vind ik dit heel leuk! Ik verzoek je te vermelden waar je je idee vandaan heb, fijn als je het me even laat weten via een pm. Dank alvast voor de moeite.

Henk Helmantel, Bronzennap met 3 eieren

Henk Helmantel, Bronzen nap met drie eieren, 27×28 cm, 1999

Muurschildering uit Pompeï, Eieren en lijsters

Muurschildering uit Pompeï, Eieren en lijsters

Eieren rapen

Eieren rapen

Schaduwen ei

Schaduwen ei

Trisha Adams, Eggs

Trisha Adams, Eggs

Jos van Riswick, stilleventje paaseitje goud

Jos van Riswick, stilleventje paaseitje goud

Rutger Hiemstra, paaseitjes

Rutger Hiemstra, paaseitjes

Scott Conary

Scott Conary

Tjalf Sparnaay, Fried egg 2013, 80 x 80 cm

Tjalf Sparnaay, Fried egg 2013, 80 x 80 cm

Eieren in doos

Eieren in doos

 

© Portretschool Amsterdam 2023 - Algemene Voorwaarden