Week 03 SpArCh

Week 03 Spring Art Challenge

Op deze pagina staan de opdrachten van maandag 30 maart ’20 tot en met zaterdag 6 april ’20.

Maandag 30 maart 2020, #013SpArCh

Elke dag een leuke schilder-/tekenopdracht om te doen in tijden van Corona!

Goedemorgen beste Sparchers!

De dertiende opdracht luidt: mooi grijs is niet lelijk!

Hier in Amsterdam is de dag wat grijs gestart door een lichte bewolking. Mijn eerste reactie is om jullie aan het werk te zetten met een opdracht met veel kleur, maar dat kan altijd nog! Het lijkt me interessanter om te kijken wat grijs te bieden heeft. Zo kunnen we ons verzoenen met dit minder populaire weertype.

Als je met grijs werkt dan let je op andere dingen dan wanneer je met kleur kwistig strooit; je let meer op licht-donker en zit er verschil tussen het ene grijs en het andere grijs? Dat licht-donker contrast helpt je enorm bij je compositie (altijd goed!), maar dat nader kijken naar de kleur (!) van je grijs scherpt je kleurgevoel aan!

Afhankelijk hoe je grijs mengt kan het subtiel zwemen naar een bepaalde kleur. Meng bruin met blauw en wit (gebrande omber, ultramarijn en bijv. titaanwit) en je krijgt òf perfect neutraal grijs òf een blauwig koel grijs òf een warm, beetje bruinig grijs. Mooi!!
Ook krijg je prachtige kleurige grijzen door bijvoorbeeld rood met groen (en wit), paars met geel (en wit) en blauw met oranje (en wit) te mengen. Inderdaad, dit zijn complementaire kleurparen.

Een Nederlandse kunstenaar die van het werken met grijs-achtige tinten zijn handelskenmerk heeft gemaakt is Wim Schumacher (1894-1986). Meestal niet strikt grijs, maar zeker heel gedempt en subtiel is zijn werk. Het lijkt juist over kleur te gaan!

Een andere, zeer bekende kunstenaar die grijzen gebruikte om tot de essentie van zijn visie op de mens te komen is de schilder en beeldhouwer Alberto Giacometti. Geen afleiding door kleur, alleen nog maar vorm en handschrift.

En dan zijn er nog legio kunstenaars die grandioze coloristen zijn maar toch af een toe een uitstapje wagen naar grijs. Zie de foto’s, Edgar Degas en Chuck Close.

Opdracht:
– Zet een stilleven klaar van heel kleurige, bijna schreeuwerig bonte objecten, bijvoorbeeld flessen schoonmaakmiddel! 
– Meng diverse grijzen op je palet, warme, koude, heel donkere, heel lichte en wat er tussenin. Je kan de blauw-bruin optie gebruiken (zie boven). Maar het is ook leuk om te experimenteren, bijv. oranje en paars door je grijs!
– Schilder je stilleven in je nieuw gevonden kleurige grijzen. Blijf wel goed op licht donker letten!!

Kleur deze dag met grijs!

https://www.museummore.nl/nu-te-zien/wim-schuhmacher/

Succes en een fijne dag!
Liesbeth

Upload je resultaat op de FB pagina Spring Art Challenge ONDER HET BERICHT in het vakje OPMERKING waar de opdracht staat! Twitteren kan ook met de hashtag #SpArCh . Vergeet niet je naam, van waaruit je post, techniek, titel, eventueel je leeftijd en #013SpArCh erbij te zetten. Veel plezier!!!

Wim Schuhmacher, Bloemstillevenn met druiven

Wim Schuhmacher, Bloemstilleven met druiven

 

Edgar Degas. Répétition d'un ballet sur la scène, olieverf op doek, 65 x 81 cm

Edgar Degas. Répétition d’un ballet sur la scène, olieverf op doek, 65 x 81 cm

Alberto Giacometti

Alberto Giacometti

Chuck Close, Joel

Chuck Close, Joel

Dinsdag 31 maart 2020, #014SpArCh

Elke dag een leuke schilder-/tekenopdracht om te doen in tijden van Corona!

Goedemorgen beste Sparchers!

De veertiende opdracht luidt: goed gezelschap!

Ik denk dat de meeste huisdieren al niet te klagen hebben over de liefde die hun baasjes en bazinnetjes hen toedragen, maar in deze dagen waarderen we ze nog meer. Persoonlijk heb ik het meest met de kat en ik heb er dan ook twee. Types van het allerlaagste straatallooi. .

De kat is pas letterlijk salonfähig geworden aan het eind van de negentiende eeuw. Daarvoor werden ze in huis en schuur geduld als muizenvangers en als speeltje voor kinderen. Dat die niet altijd erg zachtzinnig met ze omgingen zie je bijvoorbeeld in het schilderij van Jan Steen waarop kinderen een kat hardhandig ‘leren dansen’. De dochtertjes van Thomas Gainsborough poseerden lief en geduldig als sweethearts voor hun schilderende ‘dad’. De kat heeft het niet gehaald op het schilderij, ondanks hun stevige greep. Kijk maar eens goed, zijn schim is er nog wel!

De Nederlandse Henriëtte Ronner-Knip was een zeer succesvol schilder van dieren. Het laatste deel van haar leven heeft ze ontelbare poezen geschilderd in even zo ontelbare verschillende poses. Op het onderstaande studieblad zie je hoe ze zocht naar leuke houdingen.

Opdracht: schets je kat of hond in verschillende houdingen op één vel. Is jouw kat voor slechts één pose te porren? Teken je lieveling dan vanuit verschillende hoeken. Werk sommige schetsjes een beetje uit net zoals Henriëtte dat zo smaakvol deed.

https://www.rijksmuseum.nl/…/rijks-stories/10-x-katten-in-h…
https://nl.wikipedia.org/wiki/Henri%C3%ABtte_Ronner-Knip
http://m.kattenkabinet.nl/nl/home/
https://www.culturewhisper.com/…/artists_and_their_pe…/14478

Succes en prrr, prrrr, een fijne dag!
Liesbeth

Upload je resultaat op de FB pagina Spring Art Challenge ONDER HET BERICHT in het vakje OPMERKING waar de opdracht staat! Twitteren kan ook met de hashtag #SpArCh . Vergeet niet je naam, van waaruit je post, techniek, titel, eventueel je leeftijd en #014SpArCh erbij te zetten. Veel plezier!!!

P.s. je kunt altijd alles ook vinden op de website van Portretschool Amsterdam bij het tabblad Spring Art Challenge

P.p.s.het is lief als je dit bericht deelt, dan kunnen nog meer mensen meedoen!!
Het is fantastisch als je alle dagen meedoet, maar gewoon af en toe meedoen is ook heel leuk!

P.p.p.s. De Spring Art Challenge is geen cursus dus ik probeer vooral afwisselende opdrachten voor jullie te bedenken om de sjeu er lekker in te houden. Er zit geen strak-logische opbouw in zoals ik dat bij een cursus zou doen.
Wil je een SpArCh gebruiken voor lessen die je zelf geeft dan vind ik dit heel leuk. Ik verzoek je in dat geval wel te vermelden waar je je idee vandaan hebt, Liesbeth van Keulen/Portretschool Amsterdam. Ook fijn als je het me even laat weten via een pm. Dank alvast voor de moeite.

Jan Steen, Kinderen leren een kat dansen, Rijksmuseum, Portretschool Amsterdam

Jan Steen, Kinderen leren een kat dansen, Rijksmuseum

Thomas Gainsborough, The Artist's Daughters with a Cat, Portretschool Amsterdam

Thomas Gainsborough, The Artist’s Daughters with a Cat

Joris en Sjoepie, Portretschool Amsterdam

Joris en Sjoepie

Henriëtte Ronner-Knip, Portretschool Amsterdam

Henriëtte Ronner-Knip

Woensdag 1 april 2020, #015SpArCh

Elke dag een leuke schilder-/tekenopdracht om te doen in tijden van Corona!

Goedemorgen beste Sparchers!

De vijftiende opdracht luidt: een (licht)puntje aan de horizon!

Het vele binnen zitten geeft ons een nogal beperkt gevoel, maar we kunnen ons als liefhebbers en beoefenaars van de edele kunsten wel verbeelden dat we in weidsheid verkeren!

Door de blik op de horizon te richten is vanaf de renaissance door kunstenaars op listige wijze een manier gevonden om ruimte te suggereren. Het eenpuntsperspectief is daarvan de eenvoudigste maar zeker niet de minst effectieve vorm. Kijk maar eens naar de afbeeldingen die ik gekozen heb!
Je tekent een horizon, zet er een punt op en vanuit die punt trek je lijnen naar weerszijden schuin opzij, als een soort ster. Zet wat bomen of lantaarnpalen tussen twee van die lijnen en daar heb je het al: je zelf gecreëerde diepe ruimte. Dat de kunstenaars het allemaal toch niet uit hun mouw schudden kan je zien aan de technische tekening van de architect Hans Vredeman de Vries (1527-1607). Hij maakte een prachtig boek vol met ploeterige en soms ook foutieve (!) studies naar hoe je perspectief kan construeren.

Het verlaten plein van ‘De ideale stad’ van Piero della Francesca (1415-1492) straalt enorme harmonie uit. De geordende architectuur is een beeldspraak voor een goed geordende samenleving met een dito regering. Overduidelijk zien we het punt in het midden waar alle denkbeeldige lijnen samenkomen.
De stille kerken van Pieter Saenredam ken je wellicht. Ook bij hem is dikwijls het eenpunstperspectief eigenlijk het hoofdonderwerp van het schilderij…

Natuurlijk is er veel, veel meer over perspectief te vertellen, maar dan wordt het gelijk een stuk lastiger. Niet nodig. Wij kijken naar twee kunstenaars die het eenpuntsperspectief in een landschap hebben toegepast. Meindert Hobbema’s (1638-1709) ‘Laantje van Middelharnis’ vind ik in al zijn eenvoud een prachtig schilderij waar ik graag zo in zou willen stappen om het laantje af te lopen! En David Hockney heeft heel veel prachtige landschappen geschilderd waar ook een weggetje aan den einder verdwijnt.

Op het bijgevoegde filmpje zie je hoe je het kan opzetten en er ook nog een stedelijk landschap van kan maken.

Opdracht: teken
of schilder je eigen versie van het Laantje van Middelharnis, bijvoorbeeld in de kleurige stijl van David Hockney.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_laantje_van_Middelharnis
https://www.codart.nl/…/…/de-werkwijze-van-pieter-saenredam/
https://youtu.be/FehE-WkLBlA

Succes en een fijne dag!
Liesbeth

Upload je resultaat op de FB pagina Spring Art Challenge ONDER HET BERICHT in het vakje OPMERKING waar de opdracht staat! Twitteren kan ook met de hashtag #SpArCh . Vergeet niet je naam, van waaruit je post, techniek, titel, eventueel je leeftijd en #015SpArCh erbij te zetten. Veel plezier!!!

P.s. Het is fantastisch als je alle dagen meedoet, maar gewoon af en toe meedoen is ook heel leuk!

P.p.s. De Spring Art Challenge is geen cursus dus ik probeer vooral afwisselende opdrachten voor jullie te bedenken om de sjeu er lekker in te houden. Er zit geen strak-logische opbouw in zoals ik dat bij een cursus zou doen.
Wil je een SpArCh gebruiken voor lessen die je zelf geeft dan vind ik dat heel leuk. Ik verzoek je in dat geval wel te vermelden waar je je idee vandaan hebt: Liesbeth van Keulen/Portretschool Amsterdam. Ook fijn als je het me even laat weten. Dank alvast voor de moeite. :-)

Piero della Francesca, De ideale stad, Portretschool Amsterdam

Piero della Francesca, De ideale stad

Meindert Hobbema, Het laantje van Middelharnis, Portretschool Amsterdm

Meindert Hobbema, Het laantje van Middelharnis

Hans Vredeman de Vries, Portretschool Amsterdam

Hans Vredeman de Vries

Hockney aan het werk, foto: Jean-Pierre Gonçalves de Lima

Hockney aan het werk, foto: Jean-Pierre Gonçalves de Lima

Pieter Saenredam, Portretschool Amsterdam

Pieter Saenredam

Donderdag 2 april 2020, #016SpArCh

Elke dag een leuke schilder-/tekenopdracht om te doen in tijden van Corona!

Goedemorgen beste Sparchers!

De zestiende opdracht luidt: wat blijft er over?!

Is het jullie ook opgevallen dat de hemel de afgelopen weken intens blauw is, zo blauw als in onze vroege jeugd? Hier in Amsterdam hebben we geen condensstrepen meer van vliegtuigen en ik probeer met mijn ogen het blauw te drinken, zo mooi is het als ik een luchtje schep.

Dat intense blauw dat weer tevoorschijn is gekomen doet me denken aan het werk van Henri Matisse (1869-1954) en dan met name aan de werken die hij aan het eind van zijn leven maakte. Door ziekte niet meer in staat om verf op te brengen ontwikkelde hij een nieuwe werkwijze en vormtaal: uit gekleurde vellen papier knipte hij vormen die hij op liet plakken zoals hij het voor zich zag, zijn zogenaamde cut-outs.
Bij het uitknippen van zijn bladeren, vrouwenlichamen, golven en alles wat zijn fantasie hem maar ingaf, bleven er natuurlijk ook stukken papier over: de tegenvormen. En die waren dikwijls net zo boeiend als de uitgeknipte vorm!

Een andere grote meester van de vorm en de tegenvorm is onze wereldberoemde M.C. Escher. Die heeft werkelijk als geen ander gespeeld hoe de tegenvorm van de ene afbeelding langzaam verandert in de hoofdvorm van een andere afbeelding.

Opdracht:
– Zorg dat je diverse vellen met gekleurd papier hebt in felle kleuren. Matisse gebruikte geen kant-en-klaar gekleurd papier maar liet zijn assistent vellen vol schilderen met één kleur. Dat geeft een levendiger effect. Maar gewoon gekleurd papier is natuurlijk ook prima.
– Verder een schaar en lijm.
– Twee vellen wit papier waar je je werkstukken op zal plakken.
– Knip bloem- en bladervormen uit je gekleurde papier. Niet te precies hoor!
– Leg de vormen voor je neer: zowel de uitgeknipte vormen als de overgebleven stukken.
– Arrangeer een aantal op het eerste wit vel, lekker schuiven en spelen!
– Maak met de overgebleven stukken papier een tweede compositie.
– Plak vast als je er blij mee bent.

Voilá! Jouw spetterende voorjaarsboeketten kunnen aan de muur!

Matisse aan het werk: https://youtu.be/GN0okOq8Hyc
Helaas is deze tentoonstelling voorbij:
<iframe src=’//players.brightcove.net/1854890877/4811b2e3-75b4-4489-b1a5-21a18a61075e_default/index.html?videoId=3516484960001′ allowfullscreen frameborder=0></iframe>
Om te bezoeken: https://www.escherinhetpaleis.nl/

Succes en een fijne dag!
Liesbeth

Upload je resultaat op de FB pagina Spring Art Challenge ONDER HET BERICHT in het vakje OPMERKING waar de opdracht staat! Twitteren kan ook met de hashtag #SpArCh . Vergeet niet je naam, van waaruit je post, techniek, titel, eventueel je leeftijd en #016SpArCh erbij te zetten. Veel plezier!!!

Henri Matisse, Torse blanche et torse bleu (Jazz), 1944

Henri Matisse, Torse blanche et torse bleu (Jazz), 1944

M.C. Escher

M.C. Escher

Original Caption: Henri Matisse working on paper cut out. Undated photo.

Original Caption: Henri Matisse working on paper cut out. Undated photo.

Matisse, Fleurs de neige, 1951

Matisse, Fleurs de neige, 1951

Henri Matisse, boeket

Henri Matisse, boeket

P.s. De Spring Art Challenge is geen cursus dus ik probeer vooral afwisselende opdrachten voor jullie te bedenken om de sjeu er lekker in te houden. Er zit geen strak-logische opbouw in zoals ik dat bij een cursus zou doen.
Wil je een SpArCh gebruiken voor lessen die je zelf geeft dan vind ik dit heel leuk. Ik verzoek je in dat geval wel te vermelden waar je je idee vandaan hebt, Liesbeth van Keulen/Portretschool Amsterdam. Ook fijn als je het me even laat weten via een pm. Dank alvast voor de moeite.

Vrijdag 3 april 2020, #017SpArCh

Elke dag een leuke schilder-/tekenopdracht om te doen in tijden van Corona!

Goedemorgen beste Sparchers!

De zeventiende opdracht luidt: wat schaft de pot?

Zijn de boodschappen al binnen? Let eens op als je de tas uitpakt en alles op het aanrecht neerzet! Spontaan ontstaat hier een interessant stilleven.

De uitstalling van groenten, vissen, fruit, brood e.d. kan van een onvoorstelbare schoonheid zijn. Eén van de eerste voorbeelden van een geschilderde uitstalling van flink wat fruit in een glazen schaal, kleine vruchtjes in een pot en een lekker amfoortje met zoete wijn is in bij de opgravingen in Pompeii gevonden in het huis van ene Julia Felix. Dit trompe l’oeil stilleven van fruit in een nis is rond 70 na Chr. in frescotechniek geschilderd op de muur van haar villa.

Als zelfstandig onderwerp om te schilderen begint het groenten-, fruit- en vlees-en-visstilleven opnieuw zijn opmars in de zestiende eeuw. De Antwerpenaar Joachim Beuckelaer (1534-1574) maakte de meest overdadige schilderijen in dit genre. Het zijn vaak een soort marktkramen met het beste, het lekkerste, het meest verse wat er toen te krijgen was. Omdat het wel heel aards was, zie je in zijn werk in de verte vaak een Bijbels tafereel. In het Rijksmuseum Amsterdam van Amsterdam hangt er een van zijn hand: De welvoorziene Keuken. Een leuk blog over alles wat je daarop kan zien kun je lezen via de link onderaan.

Nou proberen we in deze Spring Art Challenge onszelf zeker uit te dagen, maar om nou zo’n ontzettend ingewikkeld, groot doek op te zetten, lijkt me wat overambitieus. .

De immer inventieve Caravaggio (1571-1610) schilderde een fruitmand pal van opzij. Wow, wat prachtig! Nog steeds niet echt eenvoudig om te schilderen, maar toch een stuk overzichtelijker!

Opdracht: zet op een verhoging (krukje op tafel o.i.d.) enkele groenten en wat fruit van de boodschappen hoog opgetast in een mandje of schaal neer. De bodem van de schaal of mand moet op jouw ooghoogte zijn! Teken of schilder jouw eigen vitaminen-bommen met liefde in je eigen stijl.
Je kan op de (denkbeeldige) muur erachter een ansichtkaart hangen waarop je heel klein een scène/foto laat zien die jou spiritueel iets zegt. Het kan bijv. een klassieke Bijbelse scène zijn, maar ook een foto uit het nieuws.

Ik ben zeer benieuwd naar jullie artistieke en spirituele interpretatie!

https://leidenmedievalistsblog.nl/…/de-welvoorziene-keuken-…
https://en.wikipedia.org/wiki/Basket_of_Fruit_(Caravaggio
http://en.disegnoepittura.it/how-to-paint-the-caravaggio-b…/

Succes en een fijne dag!
Liesbeth

Upload je resultaat op de FB pagina Spring Art Challenge ONDER HET BERICHT in het vakje OPMERKING waar de opdracht staat! Twitteren kan ook met de hashtag #SpArCh . Vergeet niet je naam, van waaruit je post, techniek, titel, eventueel je leeftijd en #017SpArCh erbij te zetten. Veel plezier!!!

P.s. De Spring Art Challenge is geen cursus dus ik probeer vooral afwisselende opdrachten voor jullie te bedenken om de sjeu er lekker in te houden. Er zit geen strak-logische opbouw in zoals ik dat bij een cursus zou doen.

Wil je een SpArCh gebruiken voor lessen die je zelf geeft dan vind ik dit heel leuk. Ik verzoek je in dat geval wel te vermelden waar je je idee vandaan hebt, Liesbeth van Keulen/Portretschool Amsterdam. Ook fijn als je het me even laat weten via een pm. Dank alvast voor de moeite.

Pompeii, stilleven uit de villa van Julia Felix, Portretschool Amstedam

Pompeii, stilleven uit de villa van Julia Felix

Joachim Beuckelaer, De Welvoorziene Keuken, Rijksmuseum Amsterdam

Joachim Beuckelaer, De Welvoorziene Keuken, Rijksmuseum Amsterdam

Canestra di frutta (Caravaggio), Portretschool Amsterdam

Canestra di frutta (Caravaggio)

Zaterdag 4 april 2020, #018SpArCh

Elke dag een leuke schilder-/tekenopdracht om te doen in tijden van Corona!

Goedemorgen beste Sparchers!

De achttiende opdracht luidt: elke morgen een concert bij het krieken van de dag!

Nog steeds wat van slag door het ingaan van de zomertijd ben ik vroeg wakker. Hoe mooi klinkt het aarzelend op gang komen van het eerste gekwinkeleer op deze nieuwe dag. Na enige tijd gaan de vogels helemaal los en klinkt het vogelconcert!
In de muziek wordt het lustige getjilp al eeuwen geïmiteerd of als inspiratie gebruikt. Natuurlijk niet alleen in de muziek maar ook in de beeldende kunst wordt -het vogelconcert- prachtig verbeeld.
En van mijn topfavoriete schilders is Melchior d’Hondecoeter (1636-1695). Zijn vogelconcert (zie de eerste foto) heeft wel iets dreigends omdat er donkere wolken zich lijken samen te pakken. Toch overheerst voor mij de schoonheid van de dieren,de rijkheid van hun kleuren en vormen. Ze zijn dramatisch uitgelicht in een beweeglijke compositie.
Haast als een dirigent voor een orkest zie je een monnik voor een orkest van vogeltjes staan op de volgende afbeelding.
Het is de beroemde preek van de heilige Franciscus van Assisi voor de vogels, door Giotto (1267-1337) in de dertiende eeuw vereeuwigd. ‘De vogeltjes strekten hun nekjes uit, flapperden met hun vleugeltjes, openden hun bekjes en raakten zijn kleed aan’. De vogeltjes staan hier mogelijk voor de armen en onaanzienlijken aan wie Franciscus zijn leven wijdde.
Ons nationaal beroemdste vogeltje is geschilderd door Carel Fabritius (1622-1654). Een distelvinkje aan een kettinkje dat zijn kunstje van het ophalen van zijn drinkemmertje elke dag moest performen. Eigenlijk een triest schilderijtje ook al is het heel aantrekkelijk in zijn eenvoud. Wij gaan echter voor een vrolijker noot vandaag!

Opdracht: schilder je eigen vogelconcert!
– verzamel flink wat foto’s van je lievelingsvogels in zingende houding.
– knip ze globaal uit en arrangeer ze neer alsof ze samen zingen. Zingen ze als in een koor, netjes in het gelid? Of is het een groepje vrijbuiters dat op verschillende takken hun mooiste lied laten horen?
– schilder een mooie lucht en plak je collage hier op of, maak van je collage een geschilderde versie in je eigen stijl.

Oud vogelliedje:
https://youtu.be/ceS9-RUpzXQ
Weliswaar geen ochtendzang maar wel veel vogelklanken van de hedendaags Finse componist Rautavaraa:
https://youtu.be/8X2FU1KU4_U
https://nl.wikipedia.org/wiki/Melchior_d%27Hondecoeter
https://nl.wikipedia.org/wiki/Giotto_di_Bondone

Succes en een fijne dag!
Liesbeth

Upload je resultaat op de FB pagina Spring Art Challenge ONDER HET BERICHT in het vakje OPMERKING waar de opdracht staat! Twitteren kan ook met de hashtag #SpArCh . Vergeet niet je naam, van waaruit je post, techniek, titel, eventueel je leeftijd en #018SpArCh erbij te zetten. Veel plezier!!!

P.s. Wil je een SpArCh gebruiken voor lessen die je zelf geeft dan vind ik dit heel leuk. Ik verzoek je in dat geval wel te vermelden waar je je idee vandaan hebt, Liesbeth van Keulen/Portretschool Amsterdam. Ook fijn als je het me even laat weten via een pm. Dank alvast voor de moeite.

Melchior d'Hondecoeter, Het vogelconcert, Portretschool Amsterdam

Melchior d’Hondecoeter, Het vogelconcert

Fabritius, het Puttertje

Fabritius, het Puttertje

Giotto, De heilige Franciscus predikt voor de vogeltjes, Portretschool Amsterdam

Giotto, de heilige Franciscus predikt voor de vogeltjes

Pauwen van d'Hondecoeter

Pauwen van d’Hondecoeter. Overigens maken pauwen een afgrijslijk geluid m.i.

© Portretschool Amsterdam 2023 - Algemene Voorwaarden