Week 01 SpArCh

Week 01 Spring Art Challenge

Op deze pagina staan de opdrachten van maandag 16 maart ’20 tot en met zaterdag 21 maart ’20.

Maandag 16 maart 2020, #001SpArCh

Goedemorgen!
De eerste opdracht luidt: teken of schilder (een deel van) je ontbijtspullen. Alle technieken mag je gebruiken. Dit is een echt bestaand genre: het ontbijtje. Kijk voor meer interessante informatie op Ontbijtje van Heda.

Upload je resultaat op de FB pagina Spring Art Challenge ONDER HET BERICHT bij OPMERKING waar de opdracht staat! Je kan je resultaat ook twitteren met de hashtag #SpArCh. Vergeet niet je naam, van waaruit je post, techniek, titel, je leeftijd en #001SpArCh erbij te zetten. Veel plezier!!!
HEDA, WILLEM CLAESZOON, ontbijt met krab, Spring Art Challenge, #001SPARC, Portretschool Amsterdam

HEDA, WILLEM CLAESZOON, ontbijt met krab, Spring Art Challenge, #001SPARC, Portretschool Amsterdam

Dinsdag 17 maart 2020, #002SpArCh

Goedemorgen beste Sparchers!

De tweede opdracht luidt: teken of schilder A room with a View, oftewel je kijk uit je raam of van je balcon en teken of schilder dit. Gebruik een motiefzoeker om te bepalen wat je er op wil hebben. Je kan hiervoor een oud diaraampje gebruiken of een rechthoekje uit een stukje liefst grijs karton snijden. Van Gogh had een heel  houten raam geknutseld in panoramavorm met draden bespannen als hulplijnen. Zo ingewikkeld hoeft het natuurlijk niet, maar zwarte streepjes op je karton zetten op de helft van het binnenraam is natuurlijk wel handig.

Ter inspiratie kan je ook kijken op mijn Pinterest pagina: https://nl.pinterest.com/portretliesbeth/room-with-a-view-paintings/

Upload je resultaat op de FB pagina Spring Art Challenge ONDER HET BERICHT bij OPMERKING waar de opdracht staat! Je kan je resultaat ook twitteren met de hashtag #SpArCh. Vergeet niet je naam, van waaruit je post, techniek, titel, je leeftijd en #002SpArCh erbij te zetten. Veel plezier!!!

Tekenrraam Van Gogh, Spring Art Challenge, Portretschool Amsterdam

Tekenraam van Van Gogh, klik op de afbeelding om te vergroten.

Woensdag 18 maart 2020, #003SpArCh

Goedemorgen beste Sparchers!

De derde opdracht luidt: oefen ellipsen/ovalen en grijp die wc-rollen!
Een Ellips is een perfecte ovaal die kan variëren van langgerekt tot tamelijk dik, bijna als een cirkel. Als je recht tegen een cirkel aankijkt zie je dus.., ja een perfect rondje! . Maar als je de cirkel wat kantelt verandert hij in ellips.
Droge kost? Nee hoor, het is de basis die je altijd tegenkomt als je objecten tekent waar cirkels in (verborgen) zitten. Een goed getekende ellips (zie het eerste plaatje) maakt dat je tekening overtuigender, echter wordt. Het tweede plaatje is de meest voorkomende fout : de punt-ellips.

1. oefen elke dag je ellipsen uit de losse hand. Niet eindigen bij de bochtjes maar die juist doortrekken.
2. zet twee volle wc-rollen voor je neer, één liggend en één staand. Probeer de ellipsen te ontdekken en maak hier een schets van.
3. gebruik je kennis om een stilleventje te tekenen/schilderen van een koffiemok of koffiekopje op een schoteltje met een groot stuk chocola ernaast! Een donut is ook leuk!

Kijk voor op mijn Pinterestbord Ellipsen, https://nl.pinterest.com/portretliesbeth/ellipsen/

Deze opdracht is echt een essential, dus bijt je tanden er in stuk en dan mag je daarna die chocola of donut oppeuzelen! .
https://images.app.goo.gl/WYYkgyfZFyTbhLMJ7

Upload je resultaat op de FB pagina Spring Art Challenge ONDER HET BERICHT waar de opdracht staat:! Twitteren kan ook met de hashtag #SpArCh . Vergeet niet je naam, van waaruit je post, techniek, titel, je leeftijd en #003SpArCh erbij te zetten. Veel plezier!!!
P.s. het is fantastisch als je alle dagen meedoet, maar af en toe meedoen is ook heel leuk!

Ellips 02, Portretschool Amsterdam

Ellips 02, Portretschool Amsterdam

Puntellips 01, Portretschool Amsterdam

Puntellips 01, Portretschool Amsterdam

Zurbaran, Portretschool Amsterdam

Zurbaran, hoe perfect zijn de ellipsen…?

Emmer stilleven

Emmer stilleven

Donderdag 19 maart 2020, #004SpArCh

Goedemorgen beste Sparchers!

De vierde opdracht luidt: een eerste stap naar ‘ruimte suggereren’ met je groentenla (en fruitschaal)!

Wil je een tekening of schilderij ‘echter’ laten lijken dan is ‘ruimtelijkheid’ één van de middelen die je kan inzetten.
Die ruimtelijkheid bereik je o.a. door een mooi licht-donker-contrast in je werkstuk te gebruiken; met een mooie schildersvakterm ook wel ’tonaliteit’ genoemd.
In de barok-periode waren ze er helemaal gek mee, hoe meer licht-donker-drama hoe beter. Kijk maar naar Caravaggio’s -De roeping van Mattheus-. Wat gebeurt hier? Let vooral op het licht van de handen, en hoe je blik geleid wordt naar de nog zich van niets bewust zijnde Mattheus.

Wij pakken het wat eenvoudiger aan! 
– Duik in je groentenla en de fruitschaal en stel een een stilleven samen met zeer verschillende vormen. Voor een mooi verticaal element plaats je er een fles olijfolie of wijn bij.
– Als het kan zet je er een lamp op of je zet het zo neer dat je goed licht van opzij uit het raam hebt, veel dramatiek!
– Nou ga je dit stilleven in drie tonen tekenen/schilderen, alsof je alleen wit, zwart en grijs papier tot je beschikking hebt. Geen grijsnuances. Nee echt niet!! Maak alles ook wat eenvoudiger door het in vlakjes te schilderen.
Mocht je toevallig die drie kleuren papier in huis hebben dan is het heel mooi om het stilleven in geknipt papier te maken! Lijkt je dat heel leuk, maar je hebt dat papier niet in huis, schilder dan met acrylverf papier in wit, grijs en zwart en gebruik dit.

Ik ben benieuwd welk visueel drama jij weet te creëren!

Upload je resultaat op de FB pagina Spring Art Challenge ONDER HET BERICHT waar de opdracht staat:! Twitteren kan ook met de hashtag #SpArCh . Vergeet niet je naam, van waaruit je post, techniek, titel, je leeftijd en #004SpArCh erbij te zetten. Veel plezier!!!

P.s. het is fantastisch als je alle dagen meedoet, maar af en toe meedoen is ook heel leuk!

Caravaggio (1571-1610), De roeping van Mattheus, Portretschool Amsterdam

Caravaggio (1571-1610), De roeping van Mattheus

Stilleven met groenten en fruit en fles, Portretschool Amsterdam

Stilleven met groenten en fruit en fles

En nog eens, maar dan in toon. Portretschool Amsterdam

En nog eens, maar dan in toon

Stilleven met licht-dramatiek

Stilleven met licht-dramatiek

Vrijdag 20 maart 2020, #005SpArCh

Goedemorgen beste Sparchers!

De vijfde opdracht luidt: oog voor en ode aan je (wandel)schoenen!

In deze dagen is wandelen, alléén of hooguit met een bekende, een top-tijdverdrijf geworden! En wie begeleiden je daar onvermoeibaar zéker bij? Ja juist, je wandelschoenen!

Vincent van Gogh heeft eigenlijk als eerste echt oog gehad voor de zeggingskracht van zijn eigen schoenen. Die brachten hem overal tijdens zijn lange wandeltochten op zoek naar een geschikt onderwerp in de buitenlucht voor een nieuw schilderij. Hij realiseerde zich hoe belangrijk ze voor hem waren en maakte ze tot onderwerp van diverse schilderijen. Van Gogh schilderde ze in aardkleuren, natuurlijk had hij geen fancy gekleurde stappers. Toch spat, of misschien beter -druipt- het zware leven dat de schoenen hadden en dat hun eigenaar had, er vanaf!

Zet jouw paar (wandel)schoenen voor je neer en maak een echt portret van ze. Probeer uit te drukken hoe waardevol ze voor jou zijn. Je mag ze schilderen of tekenen, bruinig of fel gekleurd, als je ze maar -smoel- geeft!

Hier nog twee interessante linkjes:

https://www.vangoghmuseum.nl/nl/collectie/s0011V1962
Voer voor de theoretici onder ons: https://www.filosofie.nl/…/ar…/28887/van-goghs-schoenen.html

Ik ben benieuwd wat jouw schoenenportret zal vertellen!
Succes en een mooie dag!
Liesbeth

Schoenen van Vincent van Gogh

Schoenen van Vincent van Gogh

Van Gogh, een paar leren klompen

Van Gogh, een paar leren klompen

Zaterdag 21 maart 2020, #006SpArCh

Goedemorgen beste Sparchers!

De zesde opdracht luidt: luidt de lente in op je papier!

Vandaag geef ik een opdracht voor twee dagen. Morgenochtend zondag dus geen nieuwe SpArCh-opdracht maar maandagmorgen zeker weer wel!

Als tienermeisje had ik een poster van de Japanse kunstenaar Katsushika Hokusai (1760-1849) bemachtigd in het Rijksmuseum van Amsterdam met daarop de beroemde afbeelding ‘grote golf van Kanawaga’. Jarenlang heeft hij aan mijn muur gehangen en me zeker geïnspireerd om beeldend kunstenaar te worden!

In Japan is de lente enorm belangrijk en wordt ze uitbundig verwelkomd. Denk aan het kersenbloesemfeest Sakura.

Wat ga je in de komende opdracht doen? Je hebt er twee dagen voor:
– als je de mogelijkheid hebt, ga naar buiten en maak een lentefoto in Japanse stijl in het park. Dat wil zeggen (zie de foto beneden) een mooie tak met bloesem op de voorgrond met een doorkijkje naar wat er achter ligt.
Heb je geen mogelijkheid om naar buiten te gaan zoek dan een mooie foto op internet of gebruik je één van de foto’s hier beneden..
– bekijk eens goed de prenten van Hokusai en geniet van de documentaire die je via de link kan bekijken. Wat valt je op aan zijn manier van werken? (Denk aan een blikvanger op de voorgrond, een mooi in kleur verlopende hemel e.d.).
– maak een tekening naar aanleiding van je foto met potlood op papier. Trek je potloodlijnen in je tekening daarna over met Oost-Indische inkt. Laat goed drogen en kleur met aquarelverf je tafereel.
Et voilá, de lente is waarlijk ingeluid!

https://nl.wikipedia.org/wiki/Katsushika_Hokusai
https://www.rijksmuseum.nl/…/rijksstudio/kunstenaars/katsus…
https://www.youtube.com/watch?v=5GW3GJIV8uI

Succes en een mooie dag!
Liesbeth

Upload je resultaat op de FB pagina Spring Art Challenge ONDER HET BERICHT in het vakje OPMERKING waar de opdracht staat:! Twitteren kan ook met de hashtag #SpArCh . Vergeet niet je naam, van waaruit je post, techniek, titel, je leeftijd en #006SpArCh erbij te zetten. Veel plezier!!!

P.s. het is fantastisch als je alle dagen meedoet, maar af en toe meedoen is ook heel leuk!

Hokusai, De grote golf van Kanagawa. Portretschool Amsterdam

Hokusai, De grote golf van Kanagawa. Portretschool Amsterdam

Hokusai, lente, Portretschool Amsterdam

Hokusai, lente, Portretschool Amsterdam

Katsushika Hokusai (1760–1849), Bush warbler and roses. Woodblock print, 1834.

Katsushika Hokusai (1760–1849), Bush warbler and roses. Woodblock print, 1834.

Hokusai, the sacred spring

Hokusai, the sacred spring

Kersenbloesem

Kersenbloesem

Een zeer Japans plaatje!

Een zeer Japans plaatje!

© Portretschool Amsterdam 2023 - Algemene Voorwaarden