Spring Art Challenge

We’ll SpArCh it!

Vanaf maandag 16 maart 2020 post ik elke dag (behalve de zondag) een schilder- of tekenopdracht op de Facebook-pagina -Spring Art Challenge- en hier op deze webpagina -Spring Art Challenge- om op een creatieve en opbouwende manier deze bijzondere dagen te verrijken. Ik plaats bij de opdracht ook leuke weetjes, handige tips of mooi beeldmateriaal bij. Iedereen kan meedoen en je hoeft niet alle dagen natuurlijk mee te doen al is dat wel leuk! In het uitklapmenu bovenaan komen de opdrachten per week te staan.

Op deze pagina vind je de opdracht van vandaag. De andere opdrachten staan bij de desbetreffende week te vinden in het uitklapmenu hierboven bij het tabblad Spring Art Challenge.

Je resultaten kan je uploaden op de Facebook-pagina en Twitteren met de hashtag #SpArCh zodat we van elkaar zien wat we maken! Het is leuk (absoluut niet verplicht) als je, je naam, vanuit welke stad en land je het hebt ingestuurd, de techniek, de titel en eventueel je leeftijd erbij zet. Belangrijk is ook de hashtag met het nummer van de opdracht die je gemaakt hebt. Dus bijvoorbeeld #001SpArCh.

Als je anderen wijst op deze pagina’s dan kunnen nog meer mensen genieten van deze Spring Art Challenge. Aan het eind (datum nog onbekend) van de Spring Art Challenge zal ik een mooie prijs verloten tussen alle deelnemers! Het is dus geen wedstrijd maar een evenement om met je eigen creativiteit deze dagen op een fijne manier door te komen! Veel plezier!!

Liesbeth van Keulen 

Zaterdag 11 april 2020, #024SpArCh

Elke dag een leuke schilder-/tekenopdracht om te doen in tijden van Corona! Delen is lief! Laatste dag!

Goedemorgen beste Sparchers!

De vierentwintigste en voorlopig laatste opdracht luidt: goede voorbereidingen zijn het halve werk.

Gisteren wilde ik ‘even’ naar het tuincentrum om met Pasen tussen de bloemen op het balkon te zitten. Maar die gedachte hadden natuurlijk meer mensen. Na een blik op de wachtrij keerde ik dus onverrichter zake om en probeerde mezelf in te prenten beter te plannen in deze dagen. Geen man over boord overigens, de geraniums hebben de zachte winter overleefd en staan moedig eerste spruitsels te produceren!

Ik hoop dat jij je paasspulletjes wel al in huis hebt, want als SpArCher zo vlak voor de Pasen ga ik er vanuit dat je wel een doosje met eieren in huis hebt. Misschien zelfs wel een zakje met chocolade-paaseitjes. 

Een ei tekenen of schilderen lijkt niet zo moeilijk, het is toch een soort ovaal? Daar hebben we in #003SpArCh op geoefend. Maar het probleem zit ‘m in dat ‘soort ovaal’ want een ei is juist geen perfecte ellips. Heel geraffineerd is het aan de ene zijde wat smaller dan aan de andere. Ik heb voor de nerds een linkje bijgevoegd om het wiskundig te construeren…
Maar op die manier maak je geen leuke tekening of een aantrekkelijk schilderij van een ei.

Een ei bestuderen met zijn zacht verlopende schaduw en tekenen in potlood is een prachtoefening. Waar je op moet letten, behalve op zijn bijzondere vorm, is waar de schaduw het donkerst is óp het ei. Een reflectie van de lichte omgeving op de donkere kant van het ei maakt dat het ei ruimtelijker lijkt. Kijk maar naar de foto. Ook de schaduw die het ei werpt heeft een donkere kern en zachtere schaduwen aan de rand (afhankelijk van de lichtbron).
Virtuoze schilders en tekenaars hebben prachtige stillevens geschilderd met het ei in al zijn eenvoud in een glorieuze hoofdrol. Diverse klassiekers in dit genre heeft Henk Helmantel op zijn naam staan. Een prachtig voorbeeld heb ik bijgevoegd (Bronzen nap met drie eieren, eerste foto). Ook heel fraai maar met een veel vrijere toets geschilderd is de overvolle kom met een gebroken ei ervoor van Trisha Adams (foto 5).
Een solo-ei (maar wat voor één!) staat op het schilderijtje van Jos van Riswick: een enkel paaseitje in gouden folie. In die Beschränkung zeigt sich erst der Meister. Toch word ik ook wel heel blij van véél chocoladepaaseitjes, in het echt en op het schilderij van Rutger Hiemstra (foto 7). Echt superknap geschilderd allemaal.

Een zeer geraffineerd observeerder is Scott Conary (foto 8): de eivorm is nog aanwezig maar gebroken en een beetje uit elkaar geschoven. Het licht schijnt op een fantastische manier op het ei: van achteren en er doorheen. Je ziet de suggestie van de dooier door de breuk heen, de harde schaduw die het ei op de tafel werpt, de reflectie op de schaal en het eiwit dat oplicht, echt een meesterwerkje.
En een echte slimmerik is de Nederlandse schilder Tjalf Sparnaay. Die heeft die eierschaal meteen in de afvalemmer gegooid en heeft het gebakken ei tot kunst verheven. Mega groot zijn zijn stillevens. Bekijk maar eens de documentaire over deze sympathieke kunstenaar.

Opdracht:
– Oefen het tekenen van één ei met licht van opzij. Probeer de vorm zo goed mogelijk te benaderen. Maak de schaduwen heel zacht vloeiend, vergeet niet de reflectie op het ei van de ondergrond.
– Maak een schilderij of tekening van een aantal eieren met sterk licht van opzij; Wat vind jij een leuke compositie? Suggesties: de eieren nog in de geopende doos met één er uit, alle eieren in een mooi schaaltje, twee hele eieren en een gebroken ei enz.
– Blijf letten op de vorm, de schaduwen en reflecties.
– De durfals gaan voor de choco-eitjes!

Dit was voorlopig de laatste opdracht, ander werk roept helaas. Ik heb genoten van jullie inzendingen en reacties!!
Binnenkort verloot ik nog een boekje tussen de inzenders. Ik laat van me horen!

Je hebt nu 24 opdrachten om de zinnen te verzetten tot je beschikking want tot nader order blijven de SpArCh-opdrachten op Facebook en op de site van Portretschool Amsterdam staan. (https://www.portretschoolamsterdam.nl/spring-art-challenge/). Je kan je gemaakte opdrachten gewoon nog posten.

Ik wens je heel fijne, bijzondere Paasdagen! Met warme groet, Liesbeth van Keulen

https://www.helmantel.nl/schilderijen/stillevens.html
https://www.josvanriswick.nl/index.html
https://youtu.be/pQa4BmCCAu0
https://www.tjalfsparnaay.nl/
https://coquinaria.nl/omelet-met-merg/
http://www.pandd.demon.nl/eipyth.htm#1

Upload je resultaat op de FB pagina Spring Art Challenge ONDER HET BERICHT in het vakje OPMERKING waar de opdracht staat! Vergeet niet je naam, van waaruit je post, techniek, titel, en #024SpArCh erbij te zetten. Veel plezier!

Succes en een fijne dag!
Liesbeth

P.s. je kunt altijd alles ook vinden op de website van Portretschool Amsterdam bij het tabblad Spring Art Challenge.

Wil je een SpArCh gebruiken voor lessen die je zelf geeft dan vind ik dit heel leuk! Ik verzoek je te vermelden waar je je idee vandaan heb, fijn als je het me even laat weten via een pm. Dank alvast voor de moeite.

Henk Helmantel, Bronzennap met 3 eieren

Henk Helmantel, Bronzen nap met drie eieren, 27×28 cm, 1999

Muurschildering uit Pompeï, Eieren en lijsters

Muurschildering uit Pompeï, Eieren en lijsters

Eieren rapen

Eieren rapen

Schaduwen ei

Schaduwen ei

Trisha Adams, Eggs

Trisha Adams, Eggs

Jos van Riswick, stilleventje paaseitje goud

Jos van Riswick, stilleventje paaseitje goud

Rutger Hiemstra, paaseitjes

Rutger Hiemstra, paaseitjes

Scott Conary

Scott Conary

Tjalf Sparnaay, Fried egg 2013, 80 x 80 cm

Tjalf Sparnaay, Fried egg 2013, 80 x 80 cm

Eieren in doos

Eieren in doos

 

Hier vind je de andere opdrachten:

Week 01 van SpArCh

Week 02 van SpArCh

Week 03 van SpArCh

Week 04 van SpArCh

 

© Portretschool Amsterdam 2023 - Algemene Voorwaarden