Spring Art Challenge

We’ll SpArCh it!

Vanaf maandag 16 maart 2020 post ik elke dag (behalve de zondag) een schilder- of tekenopdracht op de Facebook-pagina -Spring Art Challenge- en hier op deze webpagina -Spring Art Challenge- om op een creatieve en opbouwende manier deze bijzondere dagen te verrijken. Ik plaats bij de opdracht ook leuke weetjes, handige tips of mooi beeldmateriaal bij. Iedereen kan meedoen en je hoeft niet alle dagen natuurlijk mee te doen al is dat wel leuk! In het uitklapmenu bovenaan komen de opdrachten per week te staan.

Op deze pagina vind je de opdracht van vandaag. De andere opdrachten staan bij de desbetreffende week te vinden in het uitklapmenu hierboven bij het tabblad Spring Art Challenge.

Je resultaten kan je uploaden op de Facebook-pagina en Twitteren met de hashtag #SpArCh zodat we van elkaar zien wat we maken! Het is leuk (absoluut niet verplicht) als je, je naam, vanuit welke stad en land je het hebt ingestuurd, de techniek, de titel en eventueel je leeftijd erbij zet. Belangrijk is ook de hashtag met het nummer van de opdracht die je gemaakt hebt. Dus bijvoorbeeld #001SpArCh.

Als je anderen wijst op deze pagina’s dan kunnen nog meer mensen genieten van deze Spring Art Challenge. Aan het eind (datum nog onbekend) van de Spring Art Challenge zal ik een mooie prijs verloten tussen alle deelnemers! Het is dus geen wedstrijd maar een evenement om met je eigen creativiteit deze dagen op een fijne manier door te komen! Veel plezier!!

Liesbeth van Keulen 

Maandag 6 april 2020, #019SpArCh

Elke dag een leuke schilder-/tekenopdracht om te doen in tijden van Corona! Delen is lief!

Goedemorgen beste Sparchers!

De negentiende opdracht luidt: je hoeft ze niet allemaal te lezen!

Gewetensvraag. Kom je nu eindelijk aan lezen toe? Slinken de stapels boeken bij jou thuis? Of groeien ze juist omdat je almaar begeriger nog meer leesvoer in huis haalt?
Ach, als je een beetje tabak hebt van die dansende lettertjes dan kan je ook je boekstapel met andere ogen bekijken.
Het boek is al eeuwenlang zelf een (sub)onderwerp in de beeldende kunst. Zie Mattheus aan zijn evangelie schrijven in het negende-eeuwse Evangeliarium van Ebbo. Hij schrijft niet alleen een boek, hij lijkt haast wel op een stapel dikke exemplaren te zitten en gebruikt er ogenschijnlijk ook een als voetensteuntje. Je ziet dat de schilder van deze afbeelding gezocht heeft naar ruimtelijke werking, maar de boeken/blokvormen klappen in onze ogen een beetje vreemd omhoog. Overigens verhoogt het merkwaardige perspectief de dynamiek van de schildering, je voelt haast de koorts van inspiratie van Mattheus.
Ook good, old Van Gogh heeft een Bijbel geschilderd. Het geloof was voor Van Gogh heel belangrijk en je ziet met wat een toewijding hij de enorme Statenbijbel heeft geschilderd. Het boek lijkt nog reusachtiger door het sterke perspectief dat hij heeft gebruikt. Het boek loopt echt naar achteren de diepte in.
Natuurlijk is het boek niet alleen afgebeeld in Bijbelse context. Dante leest Vergilius om zich voor te kunnen stellen hoe hij samen met deze grote antieke schrijver zou kunnen afdalen in de onderwereld. Hij zit echt ingesloten in zijn kadertje tussen de boeken.
Dikke boeken, dunne boeken, in stillevens zijn ze een zeer dankbaar onderwerp om te schilderen of te tekenen.

Opdracht:
– Kijk rond in huis en spot jouw boekstapel. Is de stapel recht en strak of schots en scheef? Dat laatste is in ieder geval heel aantrekkelijk om te tekenen. Hoewel ook strakke ordening mooi kan zijn, kijk maar eens naar het stilleven Sir William Nicholson of dat van Dik Nijland uit 1927. Beide kunstenaars voegden wel een persoonlijke noot toe om de strakheid te breken.
– Maak eerst een schets van je boekstapel en enkele rommeltjes die er bij liggen. Probeer goed te kijken naar wat je werkelijk ziet. Ik heb twee plaatjes toegevoegd waarin perspectivische hulplijnen te zien zijn. Simpel gezegd: naar achteren toe, van je àf dus, worden de boeken smaller en laat je de lijnen naar elkaar toelopen.
– Werk je schets uit in kleur! Zijn de titels herkenbaar of is dat teveel gepriegel? Dan gewoon een soort vlekjes voor letters schilderen!

Aan de boeken herkent men de mens, laat je maar eens zien via jouw boekstapel!

https://en.wikipedia.org/wiki/Ebbo_Gospels
https://g.co/arts/cMNERAFcRZv3Ae7D7
https://nl.wikipedia.org/wiki/De_goddelijke_komedie
https://krollermuller.nl/dirk-nijland-stilleven-met-boeken

Upload je resultaat op de FB pagina Spring Art Challenge ONDER HET BERICHT in het vakje OPMERKING waar de opdracht staat! Vergeet niet je naam, van waaruit je post, techniek, titel, en #019SpArCh erbij te zetten. Veel plezier!

Succes en een fijne dag!
Liesbeth

P.s. je kunt altijd alles ook vinden op de website van Portretschool Amsterdam bij het tabblad Spring Art Challenge.

Wil je een SpArCh gebruiken voor lessen die je zelf geeft dan vind ik dit heel leuk! Ik verzoek je te vermelden waar je je idee vandaan heb, fijn als je het me even laat weten via een pm. Dank alvast voor de moeite.

Mattheus aan het werk

Mattheus aan het werk

Van Gogh, Stilleven met Bijbel, Van Gogh Museum

Van Gogh, Stilleven met Bijbel, Van Gogh Museum

Dante duikt in zijn boeken

Dante duikt in zijn boeken

Sir William Nicholson, vase and books on a red table

Sir William Nicholson, vase and books on a red table

Dirk Nijland, Stilleven met boeken, 1927, Museum Boijmans -van Beuningen

Dirk Nijland, Stilleven met boeken, 1927, Museum Boijmans -van Beuningen

Boeken tekenen

Boeken tekenen

Hier vind je de andere opdrachten:

Week 01 van SpArCh

Week 02 van SpArCh

Week 03 van SpArCh

Week 04 van SpArCh

 

© Portretschool Amsterdam 2020 - Algemene Voorwaarden