Record Portretschilderen Online 2020, Pak Òp Dat Penseel #podp

Update 7 december ’20:

De verloting van de boeken en masterclasses:

Update 22 november ’20: onderaan deze pagina staan enkele foto’s voor wie verder wil werken of een andere versie wil maken!

Hieronder de informatie voor het nieuwe evenement op zondagmorgen 22 november ’20 om 10:30 uur.

HET IS GRATIS EN JE HOEFT JE NIET AAN TE MELDEN!

Let op!! Onder alle inzenders wordt drie maal een MASTERCLASS, gegeven door LIESBETH VAN KEULEN, verloot.  Verder worden er ook nog drie troostprijzen verloot, nl. het boek ‘Portretschilderen in olieverf, de basis’. De verloting zal LIVE plaats vinden op een nog nader te bepalen moment binnen twee weken na het evenement. Iedere inzender maakt evenveel kans, het is géén wedstrijd!!

Livestream Record Online Portretschilderen Portretschool Amsterdam

Let op:

 • foto’s van tussentijdse resultaten en foto’s waarop je aan het werk bent of van je schilderplek UITSLUITEND TWITTEREN met de hashtag: #podp
 • korte filmpjes waarin je aan het werk bent UITSLUITEND MAILEN naar: pakopdatpenseel@gmail.com met als onderwerp: ‘filmpje aan het werk’
 • de foto van je eindresultaat UITSLUITEND MAILEN naar: pakopdatpenseel@gmail.com met als onderwerp: ‘eindresultaat’

Foto’s die via andere kanalen binnenkomen kunnen we  helaas niet verwerken…! Dank alvast voor al je leuke foto’s en filmpjes!

Tijdschema:

In de dagen voorafgaand aan het evenement:

Kijk of je alle materialen (zie beneden op deze pagina) in huis hebt die je zou willen gebruiken. Lees eventueel al de schildertips en werkwijze door die hieronder staan. Je kan de tekst kopiëren en in een documentje zetten en printen zodat je tijdens het schilderen niet uit je stream hoeft te gaan om de werkwijze te lezen.

Op zondag 22 november ’20:

 • 9:45 uur Zet je spulletjes van tevoren klaar, verder naar beneden op deze pagina kan je zien wat je kan gebruiken.
 • 10:00 uur Lees de tips voor bij het schilderen die ook hieronder staan.
 • 10:25 uur Klik op het LIVESTREAM-plaatje op deze pagina of op het LIVESTREAM-plaatje op de RECORD-pagina van de site of kijk op het Youtube-kanaal van Liesbeth van Keulen
 • 10:30 uur inleidend praatje door Liesbeth van Keulen en de start van het streamen van het model.
 • 11:15-11:25 uur 1e pauze.
 • 12:05-12:15 uur 2e pauze.
 • 13:00 uur het model stopt met poseren, Liesbeth rondt af.
 • Uiterlijk om 00:00 uur dezelfde dag (22 nov. ’20) je resultaat insturen naar pakopdatpenseel@gmail.com

Tips voor bij het portretschilderen op zondag 22 november 2020

Je kan deze tips ook downloaden als pdf, klik daarvoor op: handout voor het schilderen podp 2020 max beckmann 02

Benodigde materialen (een suggestie)

 • computer of tablet met internetverbinding
 • de print met de tips en werkwijze als je die wil volgen
 • fototoestel/mobiele telefoon
 • breinaald of ander recht, dun latje
 • houtskool om mee te schetsen
 • doek/acryl- of olieverfpapier. Een lekker formaat doek is 30 x 40 cm, groter is ook goed, 40 x 50 cm.
 • verf (gewone olieverf, watervermengbare olieverf of acrylverf), kies niet teveel kleuren. Een suggestie voor een basisset  van je kleuren:
 • titaanwit
 • citroengeel (of azogeel L)
 • permanentgeel (of azogeel D)
 • pyrrolerood (of azorood M)
 • quinacridone-rose
 • cereleum blauw
 • ultramarijn
 • permanentgroen D
 • gebrande omber
 • ivoorzwart
 • meer of andere kleuren gebruiken kan uiteraard, wat jij mooi vindt!
 • penselen in verschillende maten en modellen
 • palet
 • paletmes om te mengen
 • potje water om je penselen te spoelen (of potje met geurarme terpentine of Gamsol als je met traditionele olieverf werkt)
 • lapjes om je penselen aan af te vegen

Voorbereiden

Je kan werken zoals je wil, dit zijn maar suggesties!

Max Beckmann in de loge

Max Beckmann, in de loge

 1. De invalshoek dit jaar is losjes geïnspireerd op het werk van Max Beckmann (1884 Leipzig -1950 New York). Deze expressionistisch schilder gebruikte krachtige vormen, sterke zwarte lijnen en vrij heldere kleuren. Bekijk zijn werk eens of je er wat van kan gebruiken voor je portret dat je gaat maken tijdens dit evenement.
 2. Controleer of je alles in huis hebt wat je wil gebruiken.
 3. Zorg dat je een ondergrond hebt: doek/olieverfpapier. Een lekker formaat doek is 30 x 40 cm.
 4. Zorg dat je al wat eerder je computer hebt aan staan, er komt een kort inleidend woordje. Je computer of tablet op de juiste pagina zetten, namelijk op deze pagina van deze website, de record-pagina of op de home-pagina.
 5. Klik op het livestream-plaatje, dan wordt de stream zichtbaar op een gegeven moment.
 6. Je kan ook direct via Youtube kijken. Ga dan naar het Youtube-kanaal van Liesbeth van Keulen

Alles klaar gezet? Kijken vanaf ongeveer 10.25 uur

 1. Max Beckmann portret

  Max Beckmann portret

  Smartphone in de aanslag voor foto’s tijdens het schilderen. Maak een foto van je scherm als je het model in beeld hebt. -Just in case- we problemen met het streamen krijgen. (Je kan natuurlijk ook een print-screen maken als je daar vertrouwd mee bent).

 2. Maak foto’s van je werkstuk tijdens het werk en twitter ze met de hashtag #podp. In de pauzes probeer ik live de werkstukken van opbouwend commentaar te voorzien. Leuk om elkaars -work in progress- te zien terwijl je even een kopje koffie drinkt!
 3. Laat je fotograferen of filmen (max. 15 sec.!!) terwijl je aan het schilderen bent! Of doe het zelf. Maak ook foto’s of een filmpje van jezelf (max. 15 sec.!!!) terwijl je aan het werk bent en stuur het op!! Dit is het -aan-het-werk-filmpje van vorig jaar.
 4. Let op:

  • foto’s van tussentijdse resultaten en foto’s waarop je aan het werk bent of van je schilderplek UITSLUITEND TWITTEREN met de hashtag: #podp
  • korte filmpjes waarin je aan het werk bent UITSLUITEND MAILEN naar: pakopdatpenseel@gmail.com met als onderwerp: ‘filmpje aan het werk’
  • de foto van je eindresultaat UITSLUITEND MAILEN naar: pakopdatpenseel@gmail.com met als onderwerp: ‘eindresultaat’

  Foto’s die via andere kanalen binnenkomen kunnen we  helaas niet verwerken…! Dank alvast voor al je leuke foto’s en filmpjes!

 5. Ook is het voor jezelf leuk en leerzaam om een aantal maal een foto te maken van het schilderij in verschillende fases van het werkproces.

Schilderen 10:30-13:00 uur

Max und Quappi

Max und Quappi

Geplande pauzes:

1e pauze: van 11:15-11:25 uur

2e pauze: van 12:05-12:15 uur

Het model zit er live voor jou, dus er zullen altijd kleine bewegingen en veranderingen zijn in de pose. Dat maakt het spannender en leuker dan het werken naar een foto.

Gebruik de live situatie als uitdaging om niet te precies te werken maar naar de belangrijkste trekken in het gezicht te zoeken. Zoek de essentie in volumes, richtingen, verhoudingen en lichtdonker-contrasten. Maak je niet te sappel over details en gelijkenis. Zoek naar het karakteristieke!

Je bent geheel vrij om te schilderen zoals je wilt en met de kleuren zoals je wilt. Variatie in de resultaten is juist leuk! Wil je toch wat houvast volg dan de werkwijze hieronder.

Werkwijze:

 1. BEGINNEN. Neem eerst de tijd om eens even goed naar het model te kijken
 2. Probeer te ontdekken hoe alle belangrijke richtingen in het gezicht lopen; houd het latje bij je beeldscherm om het gezicht te onderzoeken: liggen de ogen op één horizontale lijn of misschien het ene oog wat hoger dan het andere? Hoe breed is het gezicht ten opzichte van de hoogte enz.
 3. Kijk ook nog eens door je oogharen voordat je losbarst: wat zijn de donkerste plekken, waar is het het lichtst?

  Max Beckman, zelfportret met trompet

  Max Beckman, zelfportret met trompet

 4. OPZETTEN. Denk even na hoe je de compositie wil hebben. Wat wil je allemaal in beeld hebben?
 5. Schets de hoofdrichtingen en buitencontouren heel licht in houtskool. Bepaal de hoogte van de ooglijn, de onderkant van de neus, de lijn die tussen de lippen loopt. Geef aan waar het haar begint. Bepaal de plek van de ogen. Omlijn  de donkerste schaduwvlakken.
 6. EERSTE OPZET IN VERF. Blaas of sla het teveel aan houtskool van je doek af. Als je voor een portret in Beckmann-stijl gaat dan zet je tekening nu aan met verdunde bruingrijze verf. Beckmann is geen peuteraar maar gaat voor krachtige vormen en lijnen.
 7. Zet de schaduwen in het gezicht met dunne blauwgrijze verf. Doe dit ook in de kleding en andere zaken die je mogelijk in je compositie hebt gezet. Geef de achtergrond al dun weer een andere kleur die donkerder mag zijn dan de uiteindelijke kleur.
 8. KLEUREN MENGEN VOOR DE HUID. Meng diverse huidkleuren: voor de lichtste delen wit met een beetje oker, en nog een kleur die even licht is maar iets meer oranje. Voor de donkerste huidtinten een grijsgroen die niet extreem donker is (wit, met tipje groen, tipje zwart en tipje oker). En ook een donker grijsbruin (wit, bruin en wat zwart).
 9. LICHT EN SCHADUW TOEVOEGEN. Zet de belangrijkste lichte en
  Macx Beckmann, portret van Quappi

  Macx Beckmann, portret van Quappi

  donkere vlakken erin met je gemengde huidtinten. Bewaar je oranje-achtige lichte huidtint voor bij punt 10 hierna. Probeer niet kleuren op je doek te vermengen door nog wat ruimte tussen de vlakken over te laten. Max Beckmann hield van een groot contrast tussen de lichte en donkere delen op zijn schilderijen. Kijk of jij het ook zo expressief kan maken. Behandel ogen, mond, neus, oren en andere details net zo als de grotere vlakken in het gezicht (= kijk naar de licht-donker verdeling, concentreer je op vlekken meer dan op anatomische correctheid).

 10. OVERGANGEN MAKEN. Gebruik je oranje-achtige lichte huidtint die je al gemengd hebt om de overgangen tussen licht en donker aan te zetten, als een gloeiende rand.
 11. OMGEVING EN KLEDING een kleur geven door een wat fellere kleur over je ondergrond te zetten. Doe dit niet helemaal dekkend maar dat je nog iets van donkere eerste laag er doorheen ziet.
 12. VERSTERKEN. Nu heb je waarschijnlijk al een leuk schilderij. Maar je kan het krachtiger en expressiever maken door met zwart sommige belangrijke lijnen extra aan te zetten. De rest van de tijd kan je gebruiken om kleurvlakjes toe te voegen, details uit te werken.

Insturen van je foto van je werkstuk voor middernacht, 00:00 uur, van zondag 22 november ’20.

OOK AL IS JE PORTRET NOG NIET PERFECT AF, TOCH OPSTUREN! ANDERS WETEN WE NIET HOEVEEL MENSEN ER MEE HEBBEN GEDAAN :-(

Afhankelijk van het aantal inzenders wordt er weer een filmpje van gemonteerd of voor een andere presentatievorm gekozen. Daar krijg je in de dagen na het evenement nog bericht over. Deelname thuis aan het evenement en je portret insturen is gratis.

Let op!! Probeer je werkstuk zo goed mogelijk te fotograferen:

 1. d.w.z. zorg dat de randen goed recht zijn, niet scheef
 2. niet flitsen (klik in je fototoestel op het flitssymbooltje met de streep erdoor) anders krijg je zo’n lichte vlek in het midden
 3. zet in het onderwerp van je mail: eindresultaat
 4. let op!!! Zet duidelijk je naam in de mail!! Aan het emailadres alleen kan ik niet zien wie het portret gemaakt heeft!!!!!
 5. Zet in het onderwerp van je mail EINDRESULTAAT
 6. foto UITSLUITEND mailen naar: pakopdatpenseel@gmail.com

Je werk insturen tot middernacht van 22 november 2020. Gewoon doen, ook al is het niet af, of slechts een korte schets! Anders weten we niet of we het record van vorig jaar hebben gebroken…

Dus mailen naar: pakopdatpenseel@gmail.com met als onderwerp EINDRESULTAAT.

Zet ‘m op, heel veel succes en geniet!

Liesbeth van Keulen

 

Model: Caspar Koolstrae, Koolstrae en Steelstreet

Presentatie: Liesbeth van Keulen

Kostuum/styling: Marianka Halters, www.mariankahalters.nl

Concept en techniek: Synco van Keulen/Dutch Streaming Partners

Werkfoto’s voor wie nog verder wil werken. Als je op de foto klikt krijg je groot beeld.

screenshot Caspar Koolstra podp 2020

Caspar in het atelier, podp 2020

Caspar in het atelier, podp 2020

Caspar speeelt een paar jazzy noten tijdens podp 2020

Caspar speeelt een paar jazzy noten tijdens podp 2020

 

© Portretschool Amsterdam 2021 - Algemene Voorwaarden