Record Portretschilderen Online 2019, Pak Òp Dat Penseel #podp

Tips voor bij het portretschilderen op zaterdag 2 november 2019

Inmiddels is de livestream voorbij… Het prachtige model was Fleur Ouwerkerk.

Je kan je werk insturen tot middernacht van 2 november 2019. Gewoon doen, ook al is het niet af, of slechts een korte schets! Kijk onderaan deze pagina hoe je moet insturen.

Het team groet de deelnemers van editie 2019!

Model Fleur, Conceptman en technicus Synco en portretjuf Liesbeth achter de controlepanelen te Portretschool Amsterdam

Model Fleur Ouwerkerk in het midden, conceptman en technicus Synco van Keulen links en portretjuf Liesbeth van Keulen achter de controlepanelen te Portretschool Amsterdam

Voorbereiden

Onderstaande tips zijn losjes gebaseerd op hoofdstuk 6 (= les 4) uit mijn boek Portretschilderen in olieverf, de Basis. Als je het boek erbij zou willen hebben kan je het nog bestellen, zie de link van Bol.com hier rechts. Maar het is niet noodzakelijk hoor! Je kan werken zoals je wil, dit zijn maar suggesties!

 • Zorg dat je een ondergrond hebt: doek/olieverfpapier. Een lekker formaat doek is 30 x 40 cm.
 • Geef je ondergrond een kleurtje en zorg dat het nog kan drogen. Een warm grijsbruin (lichte middentoon) is mooi (titaanwit met beetje zwart en wat gebrande omber, of titaanwit met wat rauwe omber).
 • Je kan je verdiepen in de mengmogelijkheden van de kleuren die genoemd worden bij ‘Benodigde materialen’.

Benodigde materialen (een suggestie)

 • computer of tablet met internetverbinding
 • fototoestel/mobiele telefoon
 • breinaald of ander recht, dun latje
 • houtskool om mee te schetsen
 • doek/olieverfpapier. Een lekker formaat doek is 30 x 40 cm
 • verf (gewone olieverf, watervermengbare olieverf of acrylverf), kies niet teveel kleuren. Een suggestie voor een basisset  van je kleuren:
 • titaanwit
 • permanentgeel (of azogeel D)
 • pyrrolerood (of azorood M)
 • zwart
 • ultramarijn
 • meer kleuren gebruiken kan uiteraard, wat jij mooi vindt!
 • penselen in verschillende maten en modellen
 • palet
 • paletmes om te mengen
 • potje water om je penselen te spoelen (of potje met geurarme terpentine of Gamsol als je met traditionele olieverf werkt)
 • lapjes om je penselen aan af te vegen

Klaarzetten, voorbereiden en intro bekijken vanaf ongeveer 10.30 uur

 1. Zorg dat je al wat eerder je computer hebt aan staan, er komt een kort inleidend woordje.
 2. Je computer of tablet op de juiste pagina zetten, namelijk op deze pagina van deze website, de record-pagina of op de home-pagina.
 3. Klik op het livestream-plaatje, dan word je naar de stream omgeleid die via Facebook loopt.
 4. Je kan ook direct via Facebook kijken. Ga dan naar de pagina van Portretschool Amsterdam.
 5. Smartphone in de aanslag voor foto’s tijdens het schilderen. Maak een foto van je scherm als je het model in beeld hebt. -Just in case- we problemen met het streamen krijgen. (Je kan natuurlijk ook een print-screen maken als je daar vertrouwd mee bent).
 6. Maak foto’s van je werkstuk tijdens het werk en twitter ze met de hashtag #podp, of mail ze naar pakopdatpenseel@gmail.com. In de pauzes probeer ik live de werkstukken van opbouwend commentaar te voorzien. Leuk om elkaars -work in progress- te zien terwijl je even een kopje koffie drinkt!
 7. Maak ook foto’s van jezelf terwijl je aan het werk bent en stuur die op!! Ook is het voor jezelf leuk en leerzaam om een aantal maal een foto te maken van het schilderij in verschillende fases van het werkproces.
 8. Meng alvast wat kleuren vooraf: je gaat uit van drie huidtonen; een middentoon, een lichte en een donkere.
 9. Suggesties voor kleurmengingen:
 10. Lichte huidtinten: titaanwit met heel klein beetje geel en rood, titaanwit met heel klein beetje rood.
 11. Middentoon huidtinten: titaanwit met ietsje meer rood en geel plus beetje omber gebrand, titaanwit met wat meer omber gebrand. Het is ook mooi om zacht grijs en zacht lila als schaduwkleur bij de hand te hebben
 12. Donkere huidtinten: titaanwit met omber gebrand en wat rood, titaanwit met omber gebrand en ultramarijn en geel.

Schilderen 10:30-13:00 uur

Geplande pauzes:

1e pauze: van 11:15-11:25 uur

2e pauze: van 12:05-12:15 uur

Het model zit er live voor jou, dus er zullen altijd kleine bewegingen en veranderingen zijn in pose, ook al is het een ervaren model dat er zaterdag zal zitten. Dat maakt het wat spannender dan het werken naar een foto.

Gebruik de live situatie als uitdaging om niet te precies te werken maar naar de belangrijkste trekken in het gezicht te zoeken. Zoek de essentie in volumes, richtingen, verhoudingen en lichtdonker-contrasten. Maak je niet te sappel over details en gelijkenis. Zoek naar het karakteristieke!

Je bent geheel vrij om te schilderen zoals je wilt en met de kleuren zoals je wilt. Variatie in de resultaten is juist leuk!   De tips die ik hier heb neergezet zijn heel losjes gebaseerd op hoofdstuk 7.

Werkwijze:

 1. BEGINNEN. Neem eerst de tijd om eens even goed naar het model te kijken
 2. Probeer te ontdekken hoe alle belangrijke richtingen in het gezicht lopen; houd het latje bij je beeldscherm om het gezicht te onderzoeken: liggen de ogen op één horizontale lijn of misschien het ene oog wat hoger dan het andere? Hoe breed is het gezicht ten op zichte van de hoogte enz.
 3. Kijk ook nog eens door je oogharen voordat je losbarst: wat zijn de donkerste plekken, waar is het het lichtst. Welke stukken hebben allemaal een middentoon?
 4. OPZETTEN. Schets de hoofdrichtingen en buitencontouren heel licht in houtskool of in verdunde verf op je doek. Bepaal de hoogte van de ooglijn, de onderkant van de neus, de lijn die tussen de lippen loopt. Geef aan waar het haar begint. Bepaal de plek van de ogen.
 5. EERSTE OPZET IN VERF. Blaas of sla het teveel aan houtskool van je doek af. Geef de donkerste plekjes met een fijn penseel met donkere verf aan. Niet meteen heel dik schilderen, beetje water of terpentine/medium erdoor. Denk aan plekjes zoals onder de neus, tussen de lippen, onder de oren in het haar, in de ogen etc.
 6. VERDER OPZETTEN. Kijk of je de belangrijkste middentoon-vlakken kan ontdekken en zet die er met een plat penseel in. Laat veel ruimte tussen de vlakken!
 7. LICHT EN SCHADUW TOEVOEGEN. Zet de belangrijkste lichte en donkere vlakken erin. Probeer nog steeds niet kleuren op je doek te vermengen door nog wat ruimte tussen de vlakken over te laten.
 8. ZACHT OVERGANGEN MAKEN. Dit gaat eigenlijk alleen goed met olieverf. Als je de belangrijkste kleuren hebt staan , dan ga je met een droge kattentong (platte penseel met ronde bovenkant, vorm van een tong) de kleurvlakjes met elkaar verbinden.. Poets alleen de randen van de vlakken in elkaar en veeg regelmatig je penseel goed schoon aan een doekje.
 9. OMGEVING een kleur geven.
 10. UITWERKEN. Nu heb je al een leuk koppie staan. De rest van de tijd kan je gebruiken om kleurvlakjes toe te voegen, details uit te werken. NOTA BENE! Poets, werk alleen de randjes van kleurvlakken door elkaar/in elkaar. Anders wordt het een grote egale brij…

Insturen van je foto van je werkstuk voor middernacht, 00:00 uur, van zaterdag 2 november 2019.

OOK AL IS JE PORTRET NOG NIET PERFECT AF, TOCH OPSTUREN! ANDERS WETEN WE NIET HOEVEEL MENSEN ER MEE HEBBEN GEDAAN :-(

Afhankelijk van het aantal inzenders wordt er weer een filmpje van gemonteerd of voor een andere presentatievorm gekozen. Daar krijg je in de dagen na het evenement nog bericht over. Deelname thuis aan het evenement en je portret insturen is gratis.

Let op!! Probeer je foto zo goed mogelijk te fotograferen:

 1. d.w.z. zorg dat de randen goed recht zijn, niet scheef
 2. niet flitsen (klik in je fototoestel op het flitssymbooltje met de streep erdoor) anders krijg je zo’n lichte vlek in het midden
 3. zet in het onderwerp van je mail: eindresultaat
 4. let op!!! Zet duidelijk je naam en adres in de mail!! Aan het emailadres alleen kan ik niet zien wie het portret gemaakt heeft.
 5. foto UITSLUITEND mailen naar: pakopdatpenseel@gmail.com

Zet ‘m op, heel veel succes en geniet!

Liesbeth

Concept en techniek: Synco van Keulen

 

© Portretschool Amsterdam 2020 - Algemene Voorwaarden