Record Online Portretschilderen 2021, Pak Op Dat Penseel #PODP Lustrum-editie

Hieronder de informatie voor het nieuwe evenement op zondagmorgen 17 oktober ’21 om 10:30 uur.

HET IS GRATIS EN JE HOEFT JE NIET AAN TE MELDEN ALS JE THUIS MEEDOET!

Maar wil je deze keer wél eens ter plekke meedoen in de bagagehal op zondagmorgen 17 oktober ’21 van 10:30-13:00 uur? Stuur dan een mailtje naar portretschool@gmail met in het onderwerp: ‘meedoen PODP ’21 in bagagehal’. Je gebruikt je eigen materialen en je eigen veldezel. Kosten voor het deelnemen in de bagagehal zijn € 25,-. Je portret wordt ’s middags opgehangen en hangt de rest van de tentoonstelling tot en met dinsdag 19 oktober ’21 in de hal. Bovendien dingt het mee naar de publieksprijs.

Helaas is het organisatorisch niet haalbaar om de schilderijen die mensen thuis gemaakt hebben ook nog in de hal op te hangen.

Let op!! Onder alle inzenders wordt drie maal een MASTERCLASS, gegeven door LIESBETH VAN KEULEN, verloot.  Verder worden er ook nog drie troostprijzen verloot, nl. het nieuwste boek van Liesbeth van Keulen: ‘Portretschilderen, klassieke en moderne technieken in olieverf’. De verloting zal plaats vinden op een nog nader te bepalen moment binnen twee weken na het evenement. Iedere inzender maakt evenveel kans, het is géén wedstrijd!!

 

De livestream van het Record Online Portretschilderen 2021 zal hier te zien zijn via het venstertje dat zal verschijnen op de plaats van het LIVESTREAM-LOGO. Lukt dat niet dan kan je ook zelf naar het Youtube-kanaal van Liesbeth van Keulen gaan en daar de stream bekijken.

LIVESTREAM Lustrum 17 oktober 2021, dag 2

LIVESTREAM Portretschool Amsterdam

 

Let op:

 • foto’s van tussentijdse resultaten en foto’s waarop je aan het werk bent of van je schilderplek UITSLUITEND TWITTEREN met de hashtag: #podp
 • korte filmpjes waarin je aan het werk bent UITSLUITEND MAILEN naar: pakopdatpenseel@gmail.com met als onderwerp: ‘filmpje aan het werk’
 • de foto van je eindresultaat UITSLUITEND MAILEN naar: pakopdatpenseel@gmail.com met als onderwerp: ‘eindresultaat lustrum-editie’

Foto’s die via andere kanalen binnenkomen kunnen we  helaas niet verwerken…! Dank alvast voor al je leuke foto’s en filmpjes!

Tijdschema:

In de dagen voorafgaand aan het evenement:

Kijk of je alle materialen (zie beneden op deze pagina) in huis hebt die je zou willen gebruiken. Lees eventueel al de schildertips en werkwijze door die hieronder staan. Je kan de tekst kopiëren en in een documentje zetten en printen zodat je tijdens het schilderen niet uit je stream hoeft te gaan om de werkwijze te lezen.

Op zondag 17 oktober ’21:

 • 9:45 uur Zet je spulletjes van tevoren klaar, verder naar beneden op deze pagina kan je zien wat je kan gebruiken.
 • 10:00 uur Lees de tips voor bij het schilderen die ook hieronder staan.
 • 10:25 uur Klik op het LIVESTREAM-plaatje op deze pagina of op het LIVESTREAM-plaatje op de RECORD-pagina van de site of kijk op het Youtube-kanaal van Liesbeth van Keulen
 • 10:30 uur inleidend praatje door Liesbeth van Keulen en de start van het streamen van het model.
 • 11:15-11:25 uur 1e pauze.
 • 12:05-12:15 uur 2e pauze.
 • 13:00 uur het model stopt met poseren, Liesbeth rondt af.
 • Uiterlijk om 00:00 uur dezelfde dag (17 oktober ’21) je resultaat insturen naar pakopdatpenseel@gmail.com

Tips voor bij het portretschilderen op zondag 17 oktober ’21

Je kan deze tips ook downloaden als pdf, klik daarvoor op:  handout voor het schilderen lustrum-editie PODP 2021, Rik Wouters.

Benodigde materialen (een suggestie)

 • computer of tablet met internetverbinding
 • de print met de tips en werkwijze als je die wil volgen
 • fototoestel/mobiele telefoon
 • breinaald of ander recht, dun latje
 • houtskool om mee te schetsen
 • doek/acryl- of olieverfpapier. Een lekker formaat doek is 30 x 40 cm, maar iets groter is wellicht beter omdat het model wat ruimer in beeld zal zijn dan alleeen het hoofd. Dus bijvoorbeeld 40 x 50 cm.
 • verf (gewone olieverf, watervermengbare olieverf of acrylverf), kies niet teveel kleuren. Een suggestie voor een basisset  van je kleuren:
 • titaanwit
 • Napelsgeel D
 • permanentgeel (of azogeel D)
 • pyrrolerood (of azorood M)
 • Cadmium rood D (of permanent rood D)
 • Indischrood (of Engelsrood of Venetiaansrood)
 • cereleum blauw
 • ultramarijn
 • Paul Veronesegroen
 • vert émeraude
 • gebrande omber
 • ivoorzwart
 • meer of andere kleuren gebruiken kan uiteraard, wat jij mooi vindt!
 • penselen in verschillende maten en modellen
 • palet
 • paletmes om te mengen
 • potje water om je penselen te spoelen (of potje met geurarme terpentine of Gamsol als je met traditionele olieverf werkt)
 • lapjes om je penselen aan af te vegen

Voorbereiden

Je kan werken zoals je wil, dit zijn maar suggesties!

 1. Rik Wouters, vrouw met mantille (1913)

  De invalshoek dit jaar is losjes geïnspireerd op het werk van Rik Wouters (Mechelen, 1882 – Amsterdam, 1916). Deze  (Belgisch Brabants) fauvistische schilder en beeldhouwer gebruikte krachtige vormen en frisse kleuren. De verfhuid is open, vaak zie je het doek er nog doorheen. In de schaduwen in de huid gebruikt hij dikwijls blauwen, groenen en lila-achtige tinten. Bekijk zijn werk eens of je er wat van kan gebruiken voor je portret dat je gaat maken tijdens dit evenement.

 2. Controleer of je alles in huis hebt wat je wil gebruiken.
 3. Zorg dat je een ondergrond hebt: doek/olieverfpapier. Een lekker formaat doek is 30 x 40 cm. Je doek hoeft geen grondkleur/imprimatura te hebben!
 4. Lees de werk-suggesties van tevoren rustig door, dan komt het niet allemaal tijdens de livesessie op je af.
 5. Meng alvast wat huidtinten zoals hieronder aangegeven.
 6. Zorg dat je al wat eerder je computer hebt aan staan, er komt een kort inleidend woordje. Je computer of tablet op de juiste pagina zetten, namelijk op deze pagina van deze website, de record-pagina of op de home-pagina.
 7. Klik op het livestream-plaatje, dan wordt de stream zichtbaar op een gegeven moment.
 8. Je kan ook direct via Youtube kijken. Ga dan naar het Youtube-kanaal van Liesbeth van Keulen

Alles klaar gezet? Kijken vanaf ongeveer 10.25 uur

 1. Smartphone in de aanslag voor foto’s tijdens het schilderen. Maak een

  Rik Wouters

  foto van je scherm als je het model in beeld hebt. -Just in case- we problemen met het streamen krijgen. (Je kan natuurlijk ook een print-screen maken als je daar vertrouwd mee bent).

 2. Maak foto’s van je werkstuk tijdens het werk en twitter ze met de hashtag #podp. In de pauzes probeer ik live de werkstukken van opbouwend commentaar te voorzien. Leuk om elkaars -work in progress- te zien terwijl je even een kopje koffie drinkt!
 3. Laat je fotograferen of filmen (max. 15 sec.!!) terwijl je aan het schilderen bent! Of doe het zelf. Maak ook foto’s of een filmpje van jezelf (max. 15 sec.!!!) terwijl je aan het werk bent en stuur het op!! Dit is het -aan-het-werk-filmpje van vorig jaar.
 4. Let op:

  • foto’s van tussentijdse resultaten en foto’s waarop je aan het werk bent of van je schilderplek UITSLUITEND TWITTEREN met de hashtag: #podp
  • korte filmpjes waarin je aan het werk bent UITSLUITEND MAILEN naar: pakopdatpenseel@gmail.com met als onderwerp: ‘filmpje aan het werk’
  • de foto van je eindresultaat UITSLUITEND MAILEN naar: pakopdatpenseel@gmail.com met als onderwerp: ‘eindresultaat’

  Foto’s die via andere kanalen binnenkomen kunnen we  helaas niet verwerken…! Dank alvast voor al je leuke foto’s en filmpjes!

 5. Ook is het voor jezelf leuk en leerzaam om een aantal maal een foto te maken van het schilderij in verschillende fases van het werkproces.

Schilderen 10:30-13:00 uur

Rik Wouters

Geplande pauzes:

1e pauze: van 11:15-11:25 uur

2e pauze: van 12:05-12:15 uur

Het model zit er live voor jou, dus er zullen altijd kleine bewegingen en veranderingen zijn in de pose. Dat maakt het spannender en leuker dan het werken naar een foto.

Gebruik de live situatie als uitdaging om niet te precies te werken maar naar de belangrijkste trekken in het gezicht te zoeken. Zoek de essentie in volumes, richtingen, verhoudingen en kleur- en lichtdonker-contrasten. Maak je niet te sappel over details en gelijkenis. Zoek naar sfeer!

Je bent geheel vrij om te schilderen zoals je wilt en met de kleuren zoals je wilt. Variatie in de resultaten is juist leuk! Wil je toch wat houvast volg dan de werkwijze hieronder.

Werkwijze:

 1. BEGINNEN. Neem eerst de tijd om eens even goed naar het model te kijken
 2. Probeer te ontdekken hoe alle belangrijke richtingen in het lichaam lopen; idem voor de richtingen in het gezicht. Houd het latje bij je beeldscherm om de houding van het model te onderzoeken: liggen de schouders op één horizontale lijn? Staat het hoofd recht omhoog of is het iets gekanteld, en hoe zit het met de hals?
 3. Rik Wouters

  Kijk ook nog eens door je oogharen voordat je losbarst: welke kleuren zijn dominant in je beeld, wat zijn de donkerste plekken, waar is het het lichtst?

 4. OPZETTEN. Denk even na hoe je de compositie wil hebben. Wat wil je allemaal in beeld hebben?
 5. Schets de belangrijkste richtingen en buitencontouren heel licht in houtskool. Bepaal de grootte van het hoofd t.o.v. het lijf. Schets op de juiste plek de middellijn in het gezicht die van tussen de wenkbrauwen naar het midden van de kin loopt. Dan de hoogte van de ooglijn, de onderkant van de neus, de lijn die tussen de lippen loopt. Geef aan waar het haar begint. Bepaal de plek van de ogen. Schets de armen, maak ze niet te klein.
 6. EERSTE OPZET IN VERF. Blaas of sla het teveel aan houtskool van je doek af. Meng een vrij lichte grijsblauw en zet een niet al te gedetailleerde schets in verf op. Alleen in lijn, geen vlakken!
 7. KLEUREN MENGEN VOOR DE HUID. Meng diverse huidkleuren: voor de lichtste delen wit met een beetje oker, wit met wat rood voor een zacht roze. Voor de schaduwhuidtinten: een pastelgroen dat niet donker is (wit, met tipje vert émeraude), wit met wat blauw naar keuze, voor de schaduw in de blos op de wangen: Indischrood met wat wit.
 8. HUID SCHILDEREN. Zet de lichte partijen en schaduwen in het gezicht en op de handen met de gemengde kleuren zoals hierboven beschreven. Gebruik platte penselen met een rechte bovenkant en laat je toets goed zichtbaar staan. Laat ruimte tussen de toetsen open zodat je het doek nog kan zien en niet je toetsen door elkaar poetsen! Verlies je niet in details, de ogen kan je aangeven met een donker vlakje. Rikwouters was echt een schilder van de monumentale en zichtbare toets!
 9. KLEDING EN OMGEVING. Kijk naar de belangrijkste kleuren in het
  Rik Wouters, Herfst

  Rik Wouters, Herfst

  beeld. Meng die in een lichte en een donkere versie (voor de schaduwen). Maar ook hier geldt ‘less is more’. Zet de kleurvlakken van de kleding op in open toetsen. Ga soms met de richting van het vlak mee en wissel dat af met wat ‘getoetste’ vlakjes die decoratief allemaal dezelfde kant op wijzen. maar zorg dus wel voor afwisseling!

 10. LICHT EN SCHADUW CHECKEN. Kijk of je genoeg afwisseling hebt in de lichte en donkere vlakken. Breng eventueel variatie en wat verrijking in de kleur aan.
 11. SFEER VERSTERKEN. Nu heb je waarschijnlijk al een leuk schilderij. Maar je kan het sfeervoller maken door nog meer lichtaccentjes er in te zetten en de plant en het boek te schilderen. De rest van de tijd kan je gebruiken om kleurvlakjes toe te voegen, details uit te werken.

Insturen van je foto van je werkstuk voor middernacht, 00:00 uur, van zondag 17 oktober ’21.

OOK AL IS JE PORTRET NOG NIET PERFECT AF, TOCH OPSTUREN! ANDERS WETEN WE NIET HOEVEEL MENSEN ER MEE HEBBEN GEDAAN :-(

Afhankelijk van het aantal inzenders wordt er weer een filmpje van gemonteerd of voor een andere presentatievorm gekozen. Daar krijg je in de dagen na het evenement nog bericht over. Deelname thuis aan het evenement en je portret insturen is gratis.

Let op!! Probeer je werkstuk zo goed mogelijk te fotograferen:

 1. d.w.z. zorg dat de randen goed recht zijn, niet scheef
 2. niet flitsen (klik in je fototoestel op het flitssymbooltje met de streep erdoor) anders krijg je zo’n lichte vlek in het midden
 3. zet in het onderwerp van je mail: ‘EINDRESULTAAT lustrum-editie’
 4. let op!!! Zet duidelijk je naam in de mail!! Aan het emailadres alleen kan ik niet zien wie het portret gemaakt heeft!!!!!
 5. foto UITSLUITEND mailen naar: pakopdatpenseel@gmail.com

Je werk insturen tot middernacht van zondag 17 oktober ’21. Gewoon doen, ook al is het niet af, of slechts een korte schets! Anders weten we niet of we het record van vorig jaar hebben gebroken…

Dus mailen naar: pakopdatpenseel@gmail.com met als onderwerp ‘EINDRESULTAAT lustrum-editie’.

Zet ‘m op, heel veel succes en geniet!

Liesbeth van Keulen

 

Model: Florence Marceau Lafleur

Presentatie: Liesbeth van Keulen

Kostuum/styling: Marianka Halters, www.mariankahalters.nl

Concept en techniek: Synco van Keulen/Dutch Streaming Partners

Rik Wouters

Rik Wouters

© Portretschool Amsterdam 2022 - Algemene Voorwaarden