Drie-jarige opleiding tot portretschilder

Opleiding tot portretschilder heeft een nieuwe opzet

Iris Boonstra: “Voor mij is de opleiding één van de beste opleidingen die ik ooit gevolgd heb”.

Elsje Visser: “Het heeft mijn ontwikkeling als schilder enorm in een stroomversnelling gebracht”.

Kees Franken: “Portretschool heeft mij veel gebracht in het hoe en waarom van keuzes die je maakt om tot een mooi portret te komen buiten de lijnen die je zelf nog niet kent”.

Click hier als je wilt weten wat de (oud)studenten nog meer zeggen over hun ervaringen!

Thomas Gainsborough, The Artist's Daughters with a Cat, Portretschool Amsterdam

Thomas Gainsborough, The Artist’s Daughters with a Cat, Portretschool Amsterdam

Al tien jaar bestaat de unieke, eerste en enige echte opleiding tot portretschilder bij Portretschool Amsterdam!

Eerst bestond het nog niet in Nederland: een geconcentreerde, gespecialiseerde opleiding tot portretschilder. Er zijn wel veel academies en cursussen, maar niet een soort supertraject met veel individuele aandacht om je helemaal doelgericht in dit geweldige genre te bekwamen op professioneel niveau. Waar moet je naar toe als je dit zou willen?

In september 2011 ging het pilot-jaar van Portretschool Amsterdam van start met de opleiding. Liesbeth van Keulen, portretschilder pur sang, is de initiatiefnemer en de docent. Inmiddels zijn negen lichtingen afgestudeerd. Hun eindexamenwerk was te zien in WG-expozaal en Loods 6, Amsterdam.

Annetje van den Bosch: “De opleiding heeft in alle opzichten voldaan aan mijn verwachtingen”.

Erik Luik: “Hoe inspirerend om middenin Amsterdam in een ongedwongen sfeer les te krijgen in de kunst van portretschilderen”.

Marijke van Genabeek: “…met Liesbeth als de perfecte gids: deskundig en op een doeltreffende, veilige en persoonlijke wijze ondersteunend”.

Click hier als je wilt weten wat de (oud)studenten nog meer zeggen over hun ervaringen!

Behoefte aan meer les

Tientallen leerlingen hebben het tweejarige intensieve traject van de opleiding bij portretschilder, docent en auteur Liesbeth van Keulen doorlopen. Steevast krijgt zij aan het eind van de studietijd de vraag of er niet nog een jaar bij kan komen, een derde jaar. Hun leertijd was omgevlogen!

Velen vinden het prettig om een nog iets langere tijd onder Liesbeth haar hoede te blijven en ook is ieders ontwikkeling net lekker een beetje op stoom gekomen na twee jaar. Er is  echter nog  zoveel te leren en is er de behoefte aan verdieping. Tot 2021 was het uitbreiden rooster-technisch geen haalbare kaart.

Marijke Veenman-van Lierop: “Aan het eind van de opleiding en na onze eindexpositie, vond ik het gewoon jammer, dat het niet nog een jaar doorging. Absoluut een aanrader!”.

José Hoogeboom: “Van mij mag de opleiding nog wel een jaar langer!”.

Eef Sanders: “Elke week verheugde ik me weer op een nieuwe lesdag waar Liesbeth met zeer veel enthousiasme en professionaliteit les gaf”.

Click hier als je wilt weten wat de (oud)studenten nog meer zeggen over hun ervaringen!

Nieuwe opzet van de opleiding tot portretschilder

Echter… De covid-19 crisis heeft veel overhoop gehaald en ook tijd gegeven om de opleiding te evalueren. En dat heeft geleid tot de volgende interessante, positieve, praktische, prettige inhoudelijke verbeteringen en veranderingen in de opleiding.

  • Om enkele onderwerpen aan bod te laten komen die voorheen in de opleiding te weinig of geen tijd kregen, is het totaal aantal lesdagen uitgebreid: van 62 lesdagen (=124 dagdelen) naar 69 lesdagen (=138 dagdelen)! Dus in de nieuwe opzet kunnen we meer behandelen en oefenen. Kijk hier voor het nieuwe curriculum.
  • Het aantal lessen wordt verdeeld over drie jaar in plaats van in twee jaar. Dit heeft als groot voordeel dat men ruim zes maanden intensief les heeft, maar de zomermaanden en het begin van de herfst de handen vrij heeft om andere activiteiten te ondernemen. (Overigens wordt er geen les gegeven tijdens de standaard feestdagen en volgt Portretschool Amsterdam de vakanties van het voortgezet onderwijs van Regio Noord, behalve tijdens de voorjaarsvakantie. Dan volgt Portretschool Amsterdam Regio Zuid). De kosten worden per jaar lager omdat er 23 lesdagen per jaar zijn i.p.v. 31. Omdat het totaal aantal lesdagen 7 meer is komen die dagen er natuurlijk wel bij.
  • Inmiddels heeft Liesbeth ook veel ervaring opgedaan met het lesgeven op afstand en is het voor een beperkt aantal, specifieke lessen het goed mogelijk om deze thuis te doen. Op die manier hoeft er bij een lockdown o.i.d. niet gelijk gebruik te worden gemaakt van de uitlooptijd en kunnen we in de regel gewoon doorwerken. (Uiteraard is het de bedoeling dat er van deze mogelijkheid zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt).
  • En -last but not least-, voor een goede en brede ontwikkeling als portretschilder heb je ook simpelweg tijd nodig. Tijd om het geleerde te laten bezinken en te toetsen aan de praktijk. Met een extra studiejaar is het leerproces beter afgestemd op een natuurlijk leertempo. Er is meer tijd voor ervaringen opdoen, dingen zien, het laten rijpen van je artistieke persoonlijkheid.

Er is volgens dit nieuwe stramien een vrijdaggroep in november 2022 gestart. In november 2023 start er een donderdaggroep.

Joke van Geldrop: “Op de Portretschool Amsterdam heb ik vele technieken leren kennen w.o. arceren, ei-tempera, bladgoud aanbrengen, encaustiek, boetseren en natuurlijk alles over schilderen met olieverf”.

Marten van der Zee: “Ze
werkt systematisch in een kunstzinnige artistiek omgeving ze helpt je op een positief ondersteunende manier. Ik heb bij Liesbeth twee geweldige jaren gehad”.

Hanneke Hazelzet: “Bovendien zit het op een fijne en inspirerende plek in Amsterdam en is de grootte van de groep heel prettig”.

Click hier als je wilt weten wat de (oud)studenten nog meer zeggen over hun ervaringen!

Andere lesmogelijkheden

Naast de opleiding zijn er ook cursussen die geen onderdeel uitmaken van de opleiding. Het aanbod varieert per seizoen. De cursus, Portretschilderen vanaf het platte vlak op de donderdagavond is heel geschikt om te volgen als je gewoon lekker, op een speelse manier met portretschilderen wilt bezig zijn maar niet een intensieve opleiding wilt doen. De cursus Klassiek portretschilderen is studieuzer maar ook om vooral van te genieten. De cursussen kunnen je helpen om je toelating tot de opleiding voor te bereiden. Voor de opleiding tot portretschilder moet je een toelatingsexamen doen, voor de cursussen hoeft dit niet.

Degenen die toegelaten worden tot de driejarige opleiding tot portretschilder krijgen het boek ‘Portretschilderen in olieverf, de basis’! Het boek is van de hand van docent Liesbeth van Keulen.

De opleiding anno 2023/2024 (FAQ)

Wat is het doel van de opleiding?

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Wat leer je?

Het curriculum van de drie-jarige opleiding 

Hoe lang is de opleiding?

Hoe zwaar is de studielast?

Wat zeggen (oud)studenten over de opleiding?

 

Op welke dagen zijn de lessen en hoe laat?

Als je in het tweede of derde jaar van de opleiding zit, krijg je dan les op een andere dag?

Wanneer zijn de laatste lessen van het seizoen van de Portretschool Amsterdam? 

Zitten het eerste, tweede en derde jaar bij elkaar in de groep?

Waar vinden de lessen plaats?

Is het mogelijk om eens langs te komen om te kijken en kennis te maken?

 

Wat zijn de toelatingseisen?

Hoe verloopt de toelating voor seizoen 2023/2024?

Zijn er kosten verbonden aan deelname van de toelatingsprocedure?

Hoeveel leerlingen worden er toegelaten tot het eerste jaar?

Wat kost het?

Betaling lesgeld in één keer of gespreid?

Ben je verplicht het tweede en derde jaar te doen?

HOME

© Portretschool Amsterdam 2024 - Algemene Voorwaarden