Je hoeft niet naar het Rijksmuseum

Door Eric van Zuilen

 

Afgelopen weekend was ik met een groep schildervrienden naar het rijksmuseum om naar de voorstudies van het staatsieportret van onze koning te kijken.

En als je dan toch in het rijksmuseum bent dan loop je natuurlijk ook even door de rest van het museum. En je gaat zeker even naar de eregalerij met de nachtwacht.

Omdat we vroeg waren hadden we geen last gehad van rijen bij de entree en de garderobe. In het museum zelf was het echter enorm druk en in de eregalerij was het zelfs dringen geblazen. Het is fijn dat het nieuwe rijksmuseum zo succesvol is, maar het is helaas niet mogelijk om de meesterwerken even rustig op je in te laten werken.

 

Na het rijksmuseum verplaatsten we ons door het spiegelkwartier naar Museum van Loon op de keizersgracht. En zo kwamen we langs een galerie met in de etalage 2 prachtige portretten door Jan Sluiters en daar konden we natuurlijk niet zo maar voorbij lopen.  Binnen konden we met  een achtergrondmuziekje in alle rust genieten van nog een aantal werken van Sluiters. De muren waren wel wat minder mooi dan in het Rijksmuseum , maar dat werd ruim gecompenseerd doordat  er nog veel meer Nederlandse topschilders te zien waren zoals Israëls, Breitner, Verweij  en van Dongen.

Vergeleken met de drukte van het rijksmuseum vond ik het een verademing om in een galerie in alle rust naar mooie kunst te kunnen kijken.

Kortom: je hoeft niet naar het rijksmuseum, er zijn alternatieven. Het mag natuurlijk wel, er hangen tenslotte best aardige schilderijen.


2 Reacties op “Je hoeft niet naar het Rijksmuseum”

  1. Martine schreef:

    Al met al een inspirerend weekendje dus?
    En ja, die drukte..Ik verdenk mensen er wel eens van, dat ze aan die eregalerij wel genoeg museum hebben. Gelukkig maar, dat houdt de rest van de collectie iets beter toegankelijk; zoals je zegt, er hangen best aardige schilderijen.

  2. yvonne schreef:

    Interessant stukje.mooie schilders,hangen ze er nog?

Reageer

© Portretschool Amsterdam 2020 - Algemene Voorwaarden