Schildertips bij record!

Tips voor bij het portretschilderen op zaterdag 4 november 2017

KLIK voor de LIVESTREAM OP ONDERSTAAND PLAATJE:

Livestream Record Online Portretschilderen Portretschool Amsterdam

Benodigde materialen (een suggestie)

 • computer of tablet met internetverbinding
 • fototoestel/mobiele telefoon
 • breinaald of ander recht, dun latje
 • houtskool om mee te schetsen
 • doek/olieverfpapier. Een lekker formaat doek is 30 x 40 cm.
 • verf (gewone olieverf, watervermengbare olieverf of acrylverf), kies niet teveel kleuren. Een suggestie voor een basisset  van je kleuren:
 • titaanwit
 • permanentgeel (of azogeel D)
 • pyrrolerood (of azorood M)
 • ultramarijn
 • omber gebrand
 • meer kleuren gebruiken kan uiteraard, wat jij mooi vindt!
 • penselen in verschillende maten, rechte bovenkant werkt fijn
 • palet
 • paletmes om te mengen
 • potje water om je penselen te spoelen (of potje met geurarme terpentine als je met traditionele olieverf werkt)
 • lapjes om je penselen aan af te vegen
Podp 2016 bij de deelnemers thuis! Portretschool Amsterdam

Klik op bovenstaande foto om meer mensen thuis aan het werk te zien.

Klaarzetten, voorbereiden en intro bekijken vanaf ongeveer 10.00 uur

 1. Zorg dat je al wat eerder je computer hebt aan staan, er komt een kort inleidend woordje.
 2. Je computer of tablet op de juiste pagina zetten, namelijk op de home-pagina van deze website.
 3. Smartphone in de aanslag voor foto’s tijdens het schilderen. Maak een foto van je scherm (kan natuurlijk ook met print-screen als je daar vertrouwd mee bent) en van jezelf terwijl je aan het werk bent! Ook is het voor jezelf leuk en leerzaam om een aantal maal een foto te maken van het schilderij in verschillende fases van het werkproces.
 4. Meng alvast wat kleuren vooraf: je gaat uit van drie huidtonen; een middentoon, een lichte en een donkere.
 5. Suggesties voor kleurmengingen:
 6. Lichte huidtinten: titaanwit met heel klein beetje geel en rood, titaanwit met heel klein beetje rood.
 7. Middentoon huidtinten: titaanwit met ietsje meer rood en geel plus beetje omber gebrand, titaanwit met wat meer omber gebrand.
 8. Donkere huidtinten: titaanwit met omber gebrand en wat rood, titaanwit met omber gebrand en ultramarijn en geel.

Schilderen 10:30-13:00 uur

Het model zit er live voor jou, dus er zullen altijd kleine bewegingen en veranderingen zijn in pose, ook al is het een ervaren model dat er zaterdag zal zitten. Dat maakt het wat spannender dan het werken naar een foto.

Gebruik de live situatie als uitdaging om niet te precies te werken maar naar de belangrijkste trekken in het gezicht te zoeken. Zoek de essentie in volumes, richtingen, verhoudingen en lichtdonker-contrasten. Maak je niet te sappel over details en gelijkenis.

Je bent geheel vrij om te schilderen zoals je wilt en met de kleuren zoals je wilt. Variatie in de resultaten is juist leuk!  Handig is natuurlijk om al eens in mijn boek te grasduinen en wat te oefenen: ‘Portretschilderen in olieverf, de basis’. De tips die ik hier heb neergezet zijn heel losjes gebaseerd op hoofdstuk 7.

Werkwijze:

 1. BEGINNEN. Neem eerst de tijd om eens even goed naar het model te kijken
 2. Probeer te ontdekken hoe alle belangrijke richtingen in het gezicht lopen; houd het latje bij je beeldscherm om het gezicht te onderzoeken: liggen de ogen op één horizontale lijn of misschien het ene oog wat hoger dan het andere? Hoe breed is het gezicht ten op zichte van de hoogte enz.
 3. Kijk ook nog eens door je oogharen voordat je losbarst: wat zijn de donkerste plekken, waar is het het lichtst. Welke stukken hebben allemaal een middentoon?
 4. OPZETTEN. Schets de hoofdrichtingen en buitencontouren heel licht in houtskool op je doek. Bepaal de hoogte van de ooglijn, de onderkant van de neus, de lijn die tussen de lippen loopt. Geef aan waar het haar begint. Bepaal de plek van de ogen.
 5. EERSTE OPZET IN VERF. Blaas of sla het teveel aan houtskool van je doek af. Geef de donkerste plekjes met een fijn penseel met donkere verf aan. Niet meteen heel dik schilderen, beetje water of medium erdoor. Denk aan plekjes zoals onder de neus, tussen de lippen, onder de oren in het haar, in de ogen etc.
 6. VERDER OPZETTEN. Kijk of je de belangrijkste middentoon-vlakken kan ontdekken en zet die er met een plat penseel in. Beweeg met je penseel mee met de richting van het vlak, maar probeer hierin ook te variëren. Pas op dat de toetsen niet als een soort dierlijke vacht allemaal in dezelfde richting komen te liggen. Juist haaks op meest voor de handliggende richting schilderen is vaak ook goed
  Zelfportret Rembrandt als een jonge man, c.1628, Portretschool Amsterdam, schilderrecord #podp

  Zelfportret Rembrandt als een jonge man, c.1628

  . Laat stukken open, schilder niet alles dicht1

 7. NAAR HET LICHT TOEWERKEN. Als je een aardige opzet hebt, dan zijn er nog stukken open waarschijnlijk. Zet een omgevingskleur om het model heen en bepaal dan de lichtste kleuren in het gezicht en in het haar. Zet die er in.
 8. UITWERKEN. Nu heb je al een leuk koppie staan. De rest van de tijd kan je gebruiken om kleurvlakken toe te voegen, details uit te werken. Poets zo min mogelijk door elkaar, houd het fris! Reinig daartoe zeer regelmatig je penseel zodat je kleuren mooi blijven.
 9. TIP VAN REMBRANDT. Het model heeft lichte krullen, je kan het licht in het haar ook erin krassen!

Insturen van je foto van je werkstuk voor middernacht, 00:00 uur, van zaterdag 4 november 2017.

Er worden drie exemplaren van mijn boek verloot onder de inzenders. Misschien heb je het boek al.., maar dan heb je alvast een leuk cadeautje in huis voor een schilderende vriend(in) voor de feestdagen!

OOK AL IS JE PORTRET NOG NIET PERFECT AF, TOCH OPSTUREN! ANDERS WETEN WE NIET HOEVEEL MENSEN ER MEE HEBBEN GEDAAN :-(

Afhankelijke van het aantal inzenders wordt er weer een filmpje van gemonteerd of een andere presentatievorm voor gekozen. Daar krijg je in de dagen na het evenment nog bericht over. Deelname thuis aan het evenement  en je portret insturen is gratis.

Je foto mailen naar: pakopdatpenseel@gmail.com

Zet duidelijk je naam en adres in de mail!! Aan het emailadres alleen kan ik niet zien wie het portret gemaakt heeft.

Wil je na afloop van het evenement nog persoonlijke feedback op je schilderij? Dat kan ook. Kijk op: persoonlijke feedback en tips.

Zet ‘m op, heel veel succes en geniet!

Liesbeth

 

© Portretschool Amsterdam 2019 - Algemene Voorwaarden